Kiedy temperatura spada, robię to chili. Rozgrzewa i obłędnie smakuje

Kiedy temperatura spada, robię to chili. Rozgrzewa i obłędnie smakuje
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Szukasz pomysłu na rozgrzewający obiad, przy którym nie będzie trzeba się zbytnio narobić? To aromatyczne chili z dynią i indykiem świetnie się sprawdzi na prosty i sycący obiad dla całej rodziny. A wystarczy zaledwie kilka prostych składników.

Aromatyczne chili dla całej rodziny. Tego smaku nie zapomnisz

Lżejszy od klasyka, ale równie przepyszny. Chili z mielonym indykiem i dynią to przepyszny pomysł na obiad dla całej rodziny, który jest mniej tłusty i delikatniejszy w smaku od oryginału. Co więcej, dodatek dyni sprawia, że nasz sos jest gęstszy a całość staje się bardziej aksamitna i lekko słodka.

To przepyszne danie jest idealne na jesień i zimę, głównie dlatego, że znajdziemy w nim wiele rozgrzewających przypraw, które dodatkowo świetnie komponują się z dynią. Jeśli chcemy możemy dopasować ostrość do swojego podniebienia, ale również bez problemu możemy powymieniać dodatki.

Nasze chili można podawać z kaszą kuskus, ryżem czy pieczonym batatem. Jeśli jednak chcemy możemy je przygotować w imprezowej wersji i podawać z nachosami, śmietaną i serem. Świetnie się będzie sprawdzało również z tortillą.

To przepyszne chili to wspaniały sposób na aromatyczny obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka chwil, by go przygotować a smak na długo będzie w naszej pamięci. Co więcej, całość przygotujemy w jednym garnku - co znacznie ułatwia cały proces.

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonego indyka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 400 g purée z dyni 
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1–2 łyżeczki chili w proszku 
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: szczypta cynamonu lub kakao (dla głębszego smaku)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku rozgrzewamy oliwę.
  • Podsmażamy posiekaną cebulę, aż zmięknie.
  • Dodajemy posiekany czosnek.
  • Kiedy zacznie pachnieć, dodajemy indyka, aż się zarumieni.
  • Dodajemy pokrojoną paprykę i wszystkie przyprawy.
  • Wlewamy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, bulion i purée z dyni.
  • Całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy około 25 minut.
  • Dodajemy fasolę oraz cieciorkę.
  • Gotujemy kolejne 10 minut.
  • Doprawiamy do smaku.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej