Kiedy temperatura spada, robię to chili. Rozgrzewa i obłędnie smakuje

Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Szukasz pomysłu na rozgrzewający obiad, przy którym nie będzie trzeba się zbytnio narobić? To aromatyczne chili z dynią i indykiem świetnie się sprawdzi na prosty i sycący obiad dla całej rodziny. A wystarczy zaledwie kilka prostych składników.
Aromatyczne chili dla całej rodziny. Tego smaku nie zapomnisz
Lżejszy od klasyka, ale równie przepyszny. Chili z mielonym indykiem i dynią to przepyszny pomysł na obiad dla całej rodziny, który jest mniej tłusty i delikatniejszy w smaku od oryginału. Co więcej, dodatek dyni sprawia, że nasz sos jest gęstszy a całość staje się bardziej aksamitna i lekko słodka.
To przepyszne danie jest idealne na jesień i zimę, głównie dlatego, że znajdziemy w nim wiele rozgrzewających przypraw, które dodatkowo świetnie komponują się z dynią. Jeśli chcemy możemy dopasować ostrość do swojego podniebienia, ale również bez problemu możemy powymieniać dodatki.
Nasze chili można podawać z kaszą kuskus, ryżem czy pieczonym batatem. Jeśli jednak chcemy możemy je przygotować w imprezowej wersji i podawać z nachosami, śmietaną i serem. Świetnie się będzie sprawdzało również z tortillą.
To przepyszne chili to wspaniały sposób na aromatyczny obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka chwil, by go przygotować a smak na długo będzie w naszej pamięci. Co więcej, całość przygotujemy w jednym garnku - co znacznie ułatwia cały proces.
SKŁADNIKI
- 500 g mielonego indyka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka ciecierzycy
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 400 g purée z dyni
- 250 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1–2 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: szczypta cynamonu lub kakao (dla głębszego smaku)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym garnku rozgrzewamy oliwę.
- Podsmażamy posiekaną cebulę, aż zmięknie.
- Dodajemy posiekany czosnek.
- Kiedy zacznie pachnieć, dodajemy indyka, aż się zarumieni.
- Dodajemy pokrojoną paprykę i wszystkie przyprawy.
- Wlewamy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, bulion i purée z dyni.
- Całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
- Zmniejszamy ogień i gotujemy około 25 minut.
- Dodajemy fasolę oraz cieciorkę.
- Gotujemy kolejne 10 minut.
- Doprawiamy do smaku.