Kiedy mam ochotę na chińszczyznę, szykuje to danie. Znika, zanim zdążę mrugnąć

Kiedy mam ochotę na chińszczyznę, szykuje to danie. Znika, zanim zdążę mrugnąć
Autor: Shutterstock.com Kiedy mam ochotę na chińszczyznę, szykuje to danie. Znika, zanim zdążę mrugnąć
łatwy
15 min
4

Aromatyczna smażona wołowina z cebulą to idealny pomysł na aromatyczny obiad w azjatyckim stylu. To proste danie nie tylko wybornie smakuje, ale również jest stosunkowo proste do przygotowania. Jeśli więc mamy ochotę na odskocznie od rutyny, to danie naprawdę jest warte wypróbowania.

Wołowina smażona w azjatyckim stylu. Proste danie, które zachwyca

Aromatyczna smażona wołowina z cebulą to jedno z najpopularniejszych dań w kuchni Chińskiej. To danie przygotowywane w stylu stir-fry, gdzie składniki bardzo szybko się smażą na niewielkiej ilości oleju. Danie wychodzi aromatyczne, świeże i soczyste.

Im cieńsze będą nasze paski wołowe, tym szybciej będą mogły się usmażyć. Im mniej czasu spędzą na ogniu, tym miększe pozostaną. Marynata jest tu ważnym punktem. Tworzy aromatyczną otoczkę na mięsie, dzięki czemu jest ono bardziej kruche i niezwykle aromatyczne.

Cebula świetnie się sprawdzi do zrównoważenia sosu, nadając daniu lekko słodkawy aromat. Czosnek i imbir dodają jedzeniu głębi i świeżości. To naprawdę świetny i aromatyczny sposób na przepyszne danie, które udaje się za każdym razem.

Nasze danie najlepiej podawać z ryżem, który będzie stanowił idealną bazę do naszego mięsa. Jeśli jednak chcemy, by nasze danie było jeszcze bardziej sycące, możemy podawać je z makaronem ryżowym lub chow mein. Świetnie sprawdzi się również dodatek warzyw jak brokuły, marchewka czy papryka.

SKŁADNIKI

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • Marynata do wołowiny:
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • 1 łyżka białego wina
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • Sos:
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 0,5 szklanki bulionu drobiowego lub wołowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso kroimy na cienkie paski,
  • Wszystkie składniki do marynaty łączymy w misce.
  • Wrzucamy mięso do marynaty i odstawiamy na ok. 20 minut.
  • Cebulkę kroimy w pióra a czosnek i imbir ścieramy na małych oczkach.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy olej.
  • Dodajemy mięso i krótko smażymy.
  • Przekładamy mięso na talerz.
  • Na tą samą patelnię wlewamy więcej oleju i dodajemy czosnek, imbir i cebulę.
  • Dodajemy składniki do sosu - oprócz skrobi.
  • Doprowadzamy do wrzenia.
  • Dodajemy skrobię wymieszaną z 2 łyżkami wody.
  • Mieszamy i gotujemy, aż sos zgęstnieje.
  • Dodajemy z powrotem mięso i dokładnie mieszamy.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej