Kiedy krucho z czasem, szykuję tę zapiekankę. Rodzina ją uwielbia

Proste, szybkie i rozgrzewające - to danie sprawdzi się idealnie jako obiad dla całej rodziny. Zapiekanka kowbojska nie tylko jest niezwykle prosta do przygotowania, ale również smakuje wybornie. A wystarczy kilka prostych składników.
Prosta zapiekanka dla całej rodziny. Wystarczy kilka składników
Aromatyczna i prosta w przygotowaniu - zapiekanka kowbojska to przepyszne danie, które świetnie sprawdzi się na szybki obiad. Danie to zainspirowane jest kuchnią Dzikiego Zachodu, gdzie kowboje przygotowywali szybkie, proste i sycące potrawy z łatwodostępnych składników.
Dlatego też nasza zapiekanka składa się z prostych i niedrogich składników, ale wychodzi niezwykle smaczna i sycąca. Choć świetnie sprawdzi się o każdej porze roku, to w szczególności powinniśmy o niej pamiętać w chłodniejsze dni.
Jest prosta do przygotowania, więc nie potrzebujemy żadnych specjalnych umiejętności. Jest jednak również niezwykle elastyczna, dzięki czemu możemy dopasować ją do swoich potrzeb i oczekiwań. Składniki można dowolnie zamieniać i wymienić. Na przykład, zamiast purée ziemniaczanego niektórzy używają... frytek.
To naprawdę prosty sposób na aromatyczny obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka prostych składników, by móc rozkoszować się tym prostym daniem. Nie ma na co zbyt długo czekać - wypróbuj tę aromatyczną zapiekankę.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 papryka
- 2–3 ziemniaki
- 150 g sera żółtego tartego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gotujemy ziemniaki, aż będą miękkie.
- Rozgniatamy je na purée.
- Na patelni podsmażamy posiekany czosnek i cebulę.
- Dodajemy mięso mielone i smażymy, aż się zarumieni.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę.
- Dodajemy pomidory, koncentrat i przyprawy.
- Dusimy około 10 minut.
- Dorzucamy odsączoną fasolę i kukurydze.
- W naczyniu żaroodpornym układamy nasz farsz mięsny.
- Na to nakładamy ziemniaki, a całość posypujemy serem.
- Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.