Keto zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami. Prosty przepis na obiad bez węglowodanów
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Pyszna i aromatyczna zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami przypadnie to smaku nie tylko osobom, które są na diecie keto. To smaczne danie jest doskonałą propozycją na szybki obiad dla każdego. Lista składników obejmuje proste produkty, a przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Oto sprawdzony przepis na keto zapiekankę z mięsem mielonym i pieczarkami.
Zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami – pomysł na obiad
Zapiekanki to dobry pomysł na pyszny i sycący obiad. Robi się je szybko z prostych składników. Czy na diecie keto można jeść zapiekanki? Oczywiście, że można. Przyrządzone z odpowiednio dobranych składników keto zapiekanki są nie tylko niskokaloryczne. To pyszne i aromatyczne dania, które dostarczą witamin, mikroelementów i sporo białka. Taka właśnie jest keto zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami.
Jak zrobić keto zapiekankę z mięsem mielonym i pieczarkami?
Keto przepis na doskonałą zapiekankę z mięsem mielonym oraz dodatkiem pieczarek jest łatwy i nie zajmuje dużo czasu. Najpierw należy obrać i pokroić w plasterki pieczarki, a następnie obsmażyć je na patelni. Kolejnym krokiem jest przygotowanie mięsa mielonego, które miesza się z jajkiem i przyprawami. Zapiekankę można zrobić z każdego rodzaju mięsa mielonego. Wyrobioną masę mięsną przekłada się do formy do zapiekania. Na wierzchu lądują podsmażone pieczarki wymieszane ze startym serem cheddar oraz połówki pomidorków koktajlowych.
Jak upiec keto zapiekankę z mięsem mielonym i pieczarkami?
Formę z zapiekanką wstawia się do piekarnika na środkową półkę. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C. Zapiekankę piecze się przez nieco ponad pół godziny. W tym czasie mięso mielone idealnie się upiecz i będzie soczyste, a angielski cheddar roztopi i lekko zarumieni.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego
- 300 g startego sera cheddar
- 200 g pieczarek
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane pieczarki pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pieczarki, aż woda odparuje i zaczną się rumienić. Patelnię zestawić z ognia.
- Mięso mielone przełożyć do miski. Wbić jajko i doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Formę do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej mięso mielone i wyrównać.
- Podsmażone pieczarki wymieszać ze startym serem i wyłożyć na mięso mielone. Na wierzchu ułożyć pomidorki koktajlowe.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
- Podawać od razu na obiad.