Keto zapiekanka z kalafiora i mięsa mielonego. Maksimum smaku i minimum węglowodanów
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Zapiekanka z kalafiora i mięsa mielonego to nie lada gratka nie tylko dla fanów diety keto. Jest pyszna, aromatyczna i sycąca. Jej dodatkową zaletą jest to, że zawiera mało węglowodanów. Przygotowanie mięsnej zapiekanki z kalafiorem jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Sprawdźcie prosty keto przepis na doskonałą zapiekankę z kalafiora i mięsa mielonego.
Z czego zrobić keto zapiekankę na obiad?
Na diecie ketogenicznej trzeba niestety zrezygnować z warzyw bogatych w węglowodany. Do takich warzyw całe szczęście nie należy kalafior. Można przyrządzić z niego rewelacyjną zapiekankę. Co jeszcze do niej dodać? Na liście składników znalazło się mięso mielone. Sprawdzi się wieprzowina lub indyk. Dodatkowego smaku dodaje boczek. Składniki zalewa się sosem przygotowanym na bazie śmietany z dodatkiem jajek i przypraw jak tymianek i curry. Wierzch pokrywa pierzynka ze startego żółtego sera.
Jak zrobić keto zapiekankę z kalafiora i mięsa mielonego?
Przepis na tę pyszną i aromatyczną keto zapiekankę nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest proste i nie wymaga stania w kuchni przez kilka godzin. Najpierw należy podsmażyć mięso mielone z boczkiem, a następnie przełożyć je do formy do zapiekania. Na wierzchu układa się różyczki kalafiora, wlewa się sos śmietanowy i posypuje startym żółtym serem. Tak przygotowaną zapiekankę wstawia się do piekarnika i piecze przez pół godziny w temperaturze 180 stopni C.
Jak podawać keto zapiekankę z kalafiora i mięsa mielonego?
Pyszna zapiekanka z kalafiora z dodatkiem mięsa mielonego przypadnie do smaku nie tylko osobom, które zrzucają zbędne kilogramy na diecie ketogenicznej. Danie jest nie tylko proste do przyrządzenia, ale i pełne smaku. To smaczna propozycja na obiad. Doskonale syci i rozgrzewa, dlatego świetnie smakuje w chłodniejsze dni. Można je jednak robić przez cały rok, ponieważ wszystkie składniki są w sklepach bez względu na pogodę za oknem.
SKŁADNIKI
- 1 kalafior
- 250 g parzonego boczku
- 200 g mięsa mielonego
- 200 g startego sera żółtego
- 2 jaja
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki curry
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Wlać śmietanę i doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i curry. Dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim mięso mielone. Po chwili dodać pokrojony w kostkę boczek i smażyć, aż mięso całkowicie zmieni kolor. Doprawić solą i pieprzem.
- Podsmażone mięso mielone z boczkiem przełożyć do formy do zapiekania. Na wierzchu ułożyć różyczki kalafiora i wlać sos śmietanowy. Wierzch posypać startym żółtym serem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
- Podawać od razu po upieczeniu posypane świeżymi ziołami.