Kaszotto gryczane z kurczakiem, szpinakiem i kapustą pekińską
2021-12-21
łatwy
40 min
1
Dieta niskokaloryczna
Aromatyczne, sycące, gorące, a jednocześnie niskokaloryczne danie idealne do trzymania diety zimą, kiedy trzymamy się jeszcze noworocznych postanowień.
Kalorie: 707 kcal Białko: 48 g Tłuszcz: 34 g Węglowodany: 60 g
Przepis pochodzi z serwisu jeszcolubisz.pl, kompleksowego programu dietetycznego online, obejmującego:
- 16 rodzajów diet online do wyboru
- spersonalizowany plan dietetyczny
- jadłospis z przepisami i listą zakupów
- opiekę wykwalifikowanego dietetyka
- monitoring aktywności fizycznej
SKŁADNIKI
- 5 łyżek kaszy gryczanej suchej
- 140 g filetu z piersi kurczaka, bez skóry
- ½ sztuki średniego pora
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść kapusty pekińskiej
- 1 szklanka liści szpinaku baby
- 1½ szklanki wody
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 szczypty soli
- 3 szczypty czarnego pieprzu mielonego
- 1 szczypta oregano suszonego
- 1½ łyżki ziaren słonecznika, łuskanych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Następnie usmaż je na rozgrzanej patelni z tłuszczem i odłóż na bok.
- Czosnek obierz i posiekaj. Kapustę oraz pora umyj i drobno pokrój.
- Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż pora oraz czosnek. Następnie dodaj suchą kaszę i smaż przez minutę.
- Gorącą wodę wymieszaj z sosem sojowym oraz octem balsamicznym i wlewaj partiami na patelnię stale mieszając. Ustaw największy płomień lub moc palnika, by kasza jednocześnie chłonęła bulion, a jego nadmiar wyparowywał. Kiedy kasza wchłonie pierwszą partię płynu, dodaj następną. Powtarzaj czynność, do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn.
- Na patelnię z kaszą dodaj przesmażone mięso, szpinak, kapustę oraz przyprawy. Zawartość patelni wymieszaj, zdejmij z ognia i odstaw pod przykryciem na około 5 minut, aż szpinak zmięknie.
- Gotowe danie przełóż na talerz i posyp nasionami.
Jesz co lubisz - nowy program dietetyczny online