Kaszotto gryczane z kurczakiem, szpinakiem i kapustą pekińską

2021-12-21
Kaszotto gryczane z kurczakiem, szpinakiem i kapustą pekińską
Autor: jeszcolubisz.pl
łatwy
40 min
1

Dieta niskokaloryczna

Aromatyczne, sycące, gorące, a jednocześnie niskokaloryczne danie idealne do trzymania diety zimą, kiedy trzymamy się jeszcze noworocznych postanowień. 
Kalorie: 707 kcal Białko: 48 g Tłuszcz: 34 g Węglowodany: 60 g

Przepis pochodzi z serwisu jeszcolubisz.pl, kompleksowego programu dietetycznego online, obejmującego:

  • 16 rodzajów diet online do wyboru
  • spersonalizowany plan dietetyczny
  • jadłospis z przepisami i listą zakupów
  • opiekę wykwalifikowanego dietetyka
  • monitoring aktywności fizycznej

Sprawdź dietę dla siebie >

SKŁADNIKI

  • 5 łyżek kaszy gryczanej suchej
  • 140 g filetu z piersi kurczaka, bez skóry
  • ½ sztuki średniego pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść kapusty pekińskiej
  • 1 szklanka liści szpinaku baby
  • 1½ szklanki wody
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 szczypty soli
  • 3 szczypty czarnego pieprzu mielonego
  • 1 szczypta oregano suszonego
  • 1½ łyżki ziaren słonecznika, łuskanych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Następnie usmaż je na rozgrzanej patelni z tłuszczem i odłóż na bok.
  • Czosnek obierz i posiekaj. Kapustę oraz pora umyj i drobno pokrój.
  • Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż pora oraz czosnek. Następnie dodaj suchą kaszę i smaż przez minutę.
  • Gorącą wodę wymieszaj z sosem sojowym oraz octem balsamicznym i wlewaj partiami na patelnię stale mieszając. Ustaw największy płomień lub moc palnika, by kasza jednocześnie chłonęła bulion, a jego nadmiar wyparowywał. Kiedy kasza wchłonie pierwszą partię płynu, dodaj następną. Powtarzaj czynność, do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn.
  • Na patelnię z kaszą dodaj przesmażone mięso, szpinak, kapustę oraz przyprawy. Zawartość patelni wymieszaj, zdejmij z ognia i odstaw pod przykryciem na około 5 minut, aż szpinak zmięknie.
  • Gotowe danie przełóż na talerz i posyp nasionami.
Jesz co lubisz - nowy program dietetyczny online