Karkówka z pieczarkami i cebulą w sosie pomidorowym w stylu jollof

Karkówka z pieczarkami i cebulą w sosie pomidorowym
Autor: Shutterstock Karkówka z pieczarkami i cebulą w sosie pomidorowym to pyszne i sycące danie.
łatwy
50 min
4

Dieta bezglutenowa

Karkówka z pieczarkami i cebulą w sosie pomidorowym to danie smaczne, sycące i znakomite na rodzinny obiad. Sos pomidorowy przygotowany wg afrykańskiego przepisu na jollof rice jest niezwykle aromatyczny i wyrazisty w smaku. Tak przygotowaną karkówkę można podać z ryżem, makaronem lub chrupiącym, świeżym pieczywem. W każdej wersji smakuje doskonale.

Jollof Rice - potrawa z afrykańską duszą

Jollof Rice to chyba najsłynniejsza potrawa z rejonu Afryki Zachodniej, przygotowuje się je w różnych stylach uzależnionych od kraju pochodzenia. jednak niezalezienie czy przygotowuje się ją w wersji nigeryjskiej, senegalskiej czy wg przepisu pochodzącego z Ghany, zawiera w sobie zachodnioafrykańską kulturę dzielenia się jedzeniem. Tam jollof przygotowuje się dla całej rodziny i to w takiej ilości, żeby każdy dostał jeszcze nieco na wynos. Dymny, ostry i niesamowicie aromatyczny posiłek pozostaje w pamięci na długo.

Przyprawa jollof

Sercem afrykańskiej kuchni są przyprawy. Tu nie ma mowy o łagodnych czy mdłych smakach, kuchnia Afryki jest ostra, aromatyczna, wyrazista i charakterna. Do przygotowania karkówki w sosie pomidorowym można wykorzystać gotową mieszankę przypraw lub przygotować ją wg swojego smaku, dobierając odpowiednei dla siebie proporcje:

  • słodkiego chilli
  • ostrej papryki
  • soli
  • cukru
  • imbiru
  • płatków drożdżowych
  • kolendry
  • tymianku
  • czosnku
  • cynamonu
  • liści laurowych.

Przepis na karkówkę z pieczarkami i cebulą w sosie pomidorowym w stylu jollof

SKŁADNIKI

  • 1 kg karkówki wieprzowej lub wołowej
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1-2 łyżeczki maggi
  • 2 opakowania przecieru pomidorowego
  • 1 papryka chilli
  • 1 kostka bulionowa warzywna
  • szczypta curry
  • 1-2 łyżeczki przyprawy jollof seasoning (lub innej mieszanki na bazie słodkiej papryki)
  • 0,5 szklanki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki obrać i pokroić w plastry, cebule obrać i posiekać. Chilli umyć i posiekać (jeśli potrawa ma być niezbyt ostra usunąć pestki).
  • Karkówkę umyj, dokładnie osusz, pokrój w średniej wielkości kostkę i obsmaż ze wszystkich stron na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju.
  • Obsmażone mięso zdjąć z patelni, a na reszcie tłuszczu przesmażyć pokrojone w plastry pieczarki.
  • W garnku rozgrzać 3-4 łyżki oleju, wrzucić posiekaną cebulę i wlać nieco maggi.
  • Gdy cebulka się zrumieni dodać do niej posiekane chilli, kostkę bulionową, curry i mieszankę przypraw na bazie słodkiej papryki.
  • Wymieszać, dodać przecier pomidorowy, zdjąć z ognia i zblendować na gładko.
  • Ponownie postawić na niewielkim ogniu, dodać resztę oleju i dusić na średnim ogniu, aż woda odparuje, a sos zrobi się gęsty  i ciemny (przypominający koncentrat pomidorowy). Sos mieszać regularnie i pilnować aby nie przywarł do dna.
  • Do tak przygotowanego sosu wrzucić podsmażone wcześniej mięso i dusić na małym ogniu aż będzie zupełnie miękkie. Na chwilę przed końcem dodać podsmażone pieczarki.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej