Karkówka z pieczarkami i cebulą w sosie pomidorowym w stylu jollof
Dieta bezglutenowa
Karkówka z pieczarkami i cebulą w sosie pomidorowym to danie smaczne, sycące i znakomite na rodzinny obiad. Sos pomidorowy przygotowany wg afrykańskiego przepisu na jollof rice jest niezwykle aromatyczny i wyrazisty w smaku. Tak przygotowaną karkówkę można podać z ryżem, makaronem lub chrupiącym, świeżym pieczywem. W każdej wersji smakuje doskonale.
Jollof Rice - potrawa z afrykańską duszą
Jollof Rice to chyba najsłynniejsza potrawa z rejonu Afryki Zachodniej, przygotowuje się je w różnych stylach uzależnionych od kraju pochodzenia. jednak niezalezienie czy przygotowuje się ją w wersji nigeryjskiej, senegalskiej czy wg przepisu pochodzącego z Ghany, zawiera w sobie zachodnioafrykańską kulturę dzielenia się jedzeniem. Tam jollof przygotowuje się dla całej rodziny i to w takiej ilości, żeby każdy dostał jeszcze nieco na wynos. Dymny, ostry i niesamowicie aromatyczny posiłek pozostaje w pamięci na długo.
Przyprawa jollof
Sercem afrykańskiej kuchni są przyprawy. Tu nie ma mowy o łagodnych czy mdłych smakach, kuchnia Afryki jest ostra, aromatyczna, wyrazista i charakterna. Do przygotowania karkówki w sosie pomidorowym można wykorzystać gotową mieszankę przypraw lub przygotować ją wg swojego smaku, dobierając odpowiednei dla siebie proporcje:
- słodkiego chilli
- ostrej papryki
- soli
- cukru
- imbiru
- płatków drożdżowych
- kolendry
- tymianku
- czosnku
- cynamonu
- liści laurowych.
Przepis na karkówkę z pieczarkami i cebulą w sosie pomidorowym w stylu jollof
SKŁADNIKI
- 1 kg karkówki wieprzowej lub wołowej
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 1-2 łyżeczki maggi
- 2 opakowania przecieru pomidorowego
- 1 papryka chilli
- 1 kostka bulionowa warzywna
- szczypta curry
- 1-2 łyżeczki przyprawy jollof seasoning (lub innej mieszanki na bazie słodkiej papryki)
- 0,5 szklanki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki obrać i pokroić w plastry, cebule obrać i posiekać. Chilli umyć i posiekać (jeśli potrawa ma być niezbyt ostra usunąć pestki).
- Karkówkę umyj, dokładnie osusz, pokrój w średniej wielkości kostkę i obsmaż ze wszystkich stron na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju.
- Obsmażone mięso zdjąć z patelni, a na reszcie tłuszczu przesmażyć pokrojone w plastry pieczarki.
- W garnku rozgrzać 3-4 łyżki oleju, wrzucić posiekaną cebulę i wlać nieco maggi.
- Gdy cebulka się zrumieni dodać do niej posiekane chilli, kostkę bulionową, curry i mieszankę przypraw na bazie słodkiej papryki.
- Wymieszać, dodać przecier pomidorowy, zdjąć z ognia i zblendować na gładko.
- Ponownie postawić na niewielkim ogniu, dodać resztę oleju i dusić na średnim ogniu, aż woda odparuje, a sos zrobi się gęsty i ciemny (przypominający koncentrat pomidorowy). Sos mieszać regularnie i pilnować aby nie przywarł do dna.
- Do tak przygotowanego sosu wrzucić podsmażone wcześniej mięso i dusić na małym ogniu aż będzie zupełnie miękkie. Na chwilę przed końcem dodać podsmażone pieczarki.