Karkówka w sosie pomidorowym - tak pysznej jeszcze nie jedliście
2022-07-13
łatwy
30 min
4
Karkówka w sosie pomidorowym jest soczysta i krucha zarazem - po prostu rozpływa się w ustach. Na dodatek jej przygotowanie jest tak proste, że aż żal nie spróbować.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg karkówki
- 10 dojrzałych słodkich pomidorów
- 5 średniej wielkości cebul
- opakowanie ulubionego keczupu
- pół szklanki wody do keczupu
- 2 łyżki gotowej przyprawy do karkówki
- oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dzień wcześniej karkówkę pokroić w plastry, oprószyć przyprawą i skropić oliwą. Schować do lodówki.
- Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, cebule pokroić w plastry. Keczup połączyć z wodą.
- Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Na dno wyłożyć połowę karkówki, przykryć ją połową pomidorów oraz cebuli. Wyłożyć pozostałe mięso i ponownie przykryć pomidorami oraz cebulą. Całość polać keczupem.
- Karkówkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 100 minut. Piecy pod przykryciem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne