Karkówka w sosie pomidorowym - tak pysznej jeszcze nie jedliście

Karkówka w sosie pomidorowym - tak pysznej jeszcze nie jedliście
Autor: Shutterstock Karkówka to znakomite mięso, idealne nie tylko na grilla, ale także do duszenia w sosie
łatwy
30 min
4

Karkówka w sosie pomidorowym jest soczysta i krucha zarazem - po prostu rozpływa się w ustach. Na dodatek jej przygotowanie jest  tak proste, że aż żal nie spróbować.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg karkówki
  • 10 dojrzałych słodkich pomidorów
  • 5 średniej wielkości cebul
  • opakowanie ulubionego keczupu
  • pół szklanki wody do keczupu
  • 2 łyżki gotowej przyprawy do karkówki
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dzień wcześniej karkówkę pokroić w plastry, oprószyć przyprawą i skropić oliwą. Schować do lodówki.
  • Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, cebule pokroić w plastry. Keczup połączyć z wodą.
  • Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Na dno wyłożyć połowę karkówki, przykryć ją połową pomidorów oraz cebuli. Wyłożyć pozostałe mięso i ponownie przykryć pomidorami oraz cebulą. Całość polać keczupem.
  • Karkówkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 100 minut. Piecy pod przykryciem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Zobacz naszą galerię przepisów na inne, równie smakowite dania z karkówki

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej