Karkówka po huzarsku – efektowna pieczeń, która zachwyci każdego
Pieczeń huzarska to tradycyjne danie kuchni polskiej w czasie dwudziestolecia międzywojennego. Serwowano ją na wyjątkowe okazje i od święta. Ta potrawa jest nie tylko pyszna, ale i efektowna. Jest to pieczeń ponacinana i przełożona smakowitym farszem. Przepis na delikatną i kruchą pieczeń huzarską został zapomniany, ale właśnie z dumą wraca na polskie stoły.
Jak zrobić karkówkę po huzarsku?
Przepis na tę wyborną pieczeń z farszem nie jest skomplikowany. Został nieco zmodyfikowany i dopasowany do obecnych czasów. Najpierw należy usmażyć farsz z boczku, pieczarek, cebuli oraz bułki tartej. Mięso trzeba odpowiednio ponacinać i między plastry włożyć farsz. Dobrze jest je związać, aby w czasie pieczenia nie rozpadło się i zachowało swój kształt.
Ile czasu piec pieczeń huzarską?
Mięso piecze się w piekarniku. Formę należy wstawić w zimnego pieca i ustawić temperaturę 200 stopni C. Czas pieczenia wynosi dwie godziny.
Przepis na karkówkę po huzarsku
- To sprawdzony przepis na obłędną pieczeń, który został skrócony. Według tradycyjnego przepisu na pieczeń huzarską czas przyrządzenia mięsa to dwa dni.
- Na liście składników znajduje się tylko kilka produktów, które są w sklepach przez cały rok.
- Niegdyś pieczeń przyrządzano z wołowiny. W tym przepisie główną rolę zagrała karkówka.
- Mięso powinno być jak najświeższe i dobrej jakości.
- Do farszu można użyć czerwone cebule i suszone pomidory. Smak zaostrzy musztarda, a pięknego koloru nada koncentrat pomidorowy.
- Dzięki temu, że tuż przed pieczeniem mięso posypuje się mąką, karkówka jest doskonale wypieczona. Dodatkową zaletą jest to, że mąka wchłania tłuszcz.
Kiedy podawać karkówkę po huzarsku?
Pieczeń przyrządzona według tego przepisu pięknie prezentuje się na stole i wyróżnia się wśród innych dań. Doskonale sprawdzi się w czasie świąt Bożego Narodzenia. To również pomysł na oryginalną karkówkę podczas rodzinnych uroczystości.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg karkówki
- 500 g pieczarek
- 150 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki pszennej
- kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczek pokroić w drobną kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebule pokroić w piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Mocno rozgrzać patelnię i smażyć na niej boczek, aż wytopi się tłuszcz. Dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać czosnek i pieczarki. Smażyć, aż pieczarki zaczną się rumienić, a woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem, wsypać bułkę tartą i dokładnie wymieszać.
- Karkówkę ponacinać w odstępach około 2 cm, tak aby nie przekroić jej do końca. Doprawić solą i pieprzem z każdej strony.
- Między plastry mięsa włożyć farsz i świeże zioła i związać, aby karkówka zachowała kształt. Posypać mąką i przełożyć do formy do zapiekania.
- Formę wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę 200 stopni C. Piec 2 godziny. W międzyczasie dolewać do formy wodę lub wywar warzywny.
- Wyjąć z piekarnika i ostrożnie zdjąć sznurek.
- Podawać pokrojoną na plastry.