Pikantna karkówka z grilla - najprostszy sposób na zamarynowanie i zgrillowanie karkówki [VIDEO]

2021-03-29
Pikantna karkówka z grilla - najprostszy sposób na zamarynowanie i zgrillowanie karkówki
Autor: Shutterstock Pikantna karkówka z grilla - najprostszy sposób na zamarynowanie i zgrillowanie karkówki
łatwy
10 min
4

Gdy nie mamy czasu na wymyślanie skomplikowanych przepisów - najprościej skorzystać z gotowej mieszanki do grilla, na przykład klasycznej marynaty do karkówki. Zobacz jak najprościej zamarynować i zgrillować karkówkę, która będzie pikantna, soczysta i pyszna.

SKŁADNIKI

  • 1,2 kg karkówka
  • 4 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżka przyprawy do karkówki, zawierającej: papryka słodka, majeranek, kolendra, gorczyca, jałowiec, rozmaryn, pieprz czarny, chili, sól, cukier.
  • 3-4 łyżki olej
  • miks sałat
  • Sos sałatkowy:
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na 8 kotletów. Każdy kotlet lekko zbić tłuczkiem, z obu stron posmarować cienko musztardą.  Posypać obficie mieszankę suchych przypraw. Mięso odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
  • Po wyjęciu z lodówki, każdy kotlet lekko skropić oliwą. Piec na mocno rozgrzanym grillu po 5-7 minut z każdej strony.
  • Składniki sosu sałatkowego dobrze wymieszać. Podawać z miksem sałat polanych sosem sałatkowym.