Pikantna karkówka z grilla - najprostszy sposób na zamarynowanie i zgrillowanie karkówki [VIDEO]
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          10 min
      
      
        
          4
      
    Gdy nie mamy czasu na wymyślanie skomplikowanych przepisów - najprościej skorzystać z gotowej mieszanki do grilla, na przykład klasycznej marynaty do karkówki. Zobacz jak najprościej zamarynować i zgrillować karkówkę, która będzie pikantna, soczysta i pyszna.
SKŁADNIKI
- 1,2 kg karkówka
 - 4 łyżki musztardy rosyjskiej
 - 1 łyżka przyprawy do karkówki, zawierającej: papryka słodka, majeranek, kolendra, gorczyca, jałowiec, rozmaryn, pieprz czarny, chili, sól, cukier.
 - 3-4 łyżki olej
 - miks sałat
 - Sos sałatkowy:
 - 2 łyżki oleju rzepakowego
 - 1 szczypta soli
 - 1 szczypta pieprzu
 - 1 szczypta cukru
 - 2 łyżki soku z cytryny
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na 8 kotletów. Każdy kotlet lekko zbić tłuczkiem, z obu stron posmarować cienko musztardą. Posypać obficie mieszankę suchych przypraw. Mięso odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
 - Po wyjęciu z lodówki, każdy kotlet lekko skropić oliwą. Piec na mocno rozgrzanym grillu po 5-7 minut z każdej strony.
 - Składniki sosu sałatkowego dobrze wymieszać. Podawać z miksem sałat polanych sosem sałatkowym.