Karkówka duszona w cebuli: przepis na soczystą wieprzowinę w sosie

Karkówka duszona w cebuli: przepis na soczystą wieprzowinę w sosie
Autor: Shutterstock Soczyste mięso w aromatycznym sosie podane z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty
łatwy
30 min
4

Często robię karkówkę duszoną w cebuli. Przerośnięta tłuszczem karkówka ma więcej smaku niż chudy schab środkowy. Schab karkowy przy dłuższym gotowaniu nabiera intensywnego smaku, które uwielbiają moi synowie. Zawiesistym cebulowym sosem polewam ziemniaki puree i obiad gotowy. O, przepraszam! Nigdy nie zapominam o słusznej porcji surówki z kiszonej kapusty. Bez niej obiad nie byłby pełen! 

Co jeszcze można zrobić z karkówki oprócz kotletów? 

Karkówka wieprzowa to nie tylko tradycyjne kotlety. Specjalnie dla Ciebie wybraliśmy kilka sprawdzonych przepisów: 

Schab karkowy w keczupie na obiad: pieczona karkówka w keczupie [WIDEO] 

Schab karkowy na obiad: karkówka po cygańsku w sosie [przepis]

Karkówka nadziewana pomidorami i serem: przepis na pieczoną wieprzowinę

Schab karkowy jak kebab: karkówka pieczona w plastrach na obiad

Pieczona karkówka na obiad: przepis jak upiec schab w rękawie, aby był soczysty

Zobacz także, jak zrobić łatwą surówkę z kiszonej kapusty:

SKŁADNIKI

  • 1 kg wieprzowego schabu karkowego
  • 4 cebule średniej wielkości
  • 8 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju lub smalcu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karkówkę pociąć na plastry grubości 2 cm i lekko zbić tłuczkiem.
  • Mięso posolić, popieprzyć i oprószyć słodką papryką. 
  • Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz.
  • Karkówkę panierować w mące i smażyć na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
  • Zdjąć mięso z patelni. Dodać pokrojoną w półtalarki cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Smażyć do zeszklenia.
  • Wlać 2 szklanki wody i ułożyć na wierzchu plastry obsmażonej karkówki. 
  • Przykryć pokrywką i dusić 30 minut lub do chwili, gdy karkówka będzie miękka, wręcz rozpadająca się. W razie potrzeby podlewać wodą. 
  • Podawać z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej