Kapusta smażona z kiełbasą - obiad low carb prosto z patelni

Kapusta smażona z kiełbasą - obiad low carb prosto z patelni
Autor: Shutterstock Kapusta smażona z kiełbasą to proste do przygotowania pyszne danie z małą ilością węglowodanów
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Kapusta smażona z kiełbasą to danie nie tylko dla osób na diecie keto. Smaczne i łatwe w przygotowaniu może być idealną pozycją obiadową dla zabieganych i dbających o linię. Nie zrujnuje też domowego budżetu.

SKŁADNIKI

  • 6 łyżek masła (można zastąpić oliwą z oliwek, masłem klarowanym lub olejem kokosowym)
  • 1 szklanka cebuli pokrojonej w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki octu winnego
  • 400 g kiełbasy, pokrojonej w plastry
  • główka zielonej kapusty, wydrążona i pokrojona
  • 1 łyżeczka papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki natki pietruszki lub koperku
  • 1 łyżeczka zmiażdżonych płatków czerwonej papryki, opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni na średnim ogniu rozgrzej 3 łyżki masła. Dodaj cebulę i czosnek i smaż około 4 minuty. Dodaj ocet winny i wymieszaj.
  • Dodaj pokrojoną kiełbasę i smaż kolejne 4 minuty, aż się lekko zrumieni.
  • Dodaj resztę masła, kapustę, paprykę, sól i pieprz. Mieszaj do połączenia wszystkiego.
  • Kontynuuj smażenie, aż kapusta trochę zmięknie, ale nie za długo, jeśli chcesz mieć chrupiącą. Gdy wolisz miękką, smaż do pożądanej konsystencji.
  • Przed podaniem udekoruj świeżą pietruszką i pokruszonymi płatkami czerwonej papryki.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej