Kapusta smażona z kiełbasą - obiad low carb prosto z patelni
      2023-01-12
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          25 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Kapusta smażona z kiełbasą to danie nie tylko dla osób na diecie keto. Smaczne i łatwe w przygotowaniu może być idealną pozycją obiadową dla zabieganych i dbających o linię. Nie zrujnuje też domowego budżetu.
SKŁADNIKI
- 6 łyżek masła (można zastąpić oliwą z oliwek, masłem klarowanym lub olejem kokosowym)
 - 1 szklanka cebuli pokrojonej w kostkę
 - 4 ząbki czosnku, posiekane
 - 2 łyżki octu winnego
 - 400 g kiełbasy, pokrojonej w plastry
 - główka zielonej kapusty, wydrążona i pokrojona
 - 1 łyżeczka papryki
 - sól i pieprz do smaku
 - 1/4 szklanki natki pietruszki lub koperku
 - 1 łyżeczka zmiażdżonych płatków czerwonej papryki, opcjonalnie
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni na średnim ogniu rozgrzej 3 łyżki masła. Dodaj cebulę i czosnek i smaż około 4 minuty. Dodaj ocet winny i wymieszaj.
 - Dodaj pokrojoną kiełbasę i smaż kolejne 4 minuty, aż się lekko zrumieni.
 - Dodaj resztę masła, kapustę, paprykę, sól i pieprz. Mieszaj do połączenia wszystkiego.
 - Kontynuuj smażenie, aż kapusta trochę zmięknie, ale nie za długo, jeśli chcesz mieć chrupiącą. Gdy wolisz miękką, smaż do pożądanej konsystencji.
 - Przed podaniem udekoruj świeżą pietruszką i pokruszonymi płatkami czerwonej papryki.
 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?