Kapusta smażona z kiełbasą - obiad low carb prosto z patelni
2023-01-12
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Kapusta smażona z kiełbasą to danie nie tylko dla osób na diecie keto. Smaczne i łatwe w przygotowaniu może być idealną pozycją obiadową dla zabieganych i dbających o linię. Nie zrujnuje też domowego budżetu.
SKŁADNIKI
- 6 łyżek masła (można zastąpić oliwą z oliwek, masłem klarowanym lub olejem kokosowym)
- 1 szklanka cebuli pokrojonej w kostkę
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki octu winnego
- 400 g kiełbasy, pokrojonej w plastry
- główka zielonej kapusty, wydrążona i pokrojona
- 1 łyżeczka papryki
- sól i pieprz do smaku
- 1/4 szklanki natki pietruszki lub koperku
- 1 łyżeczka zmiażdżonych płatków czerwonej papryki, opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni na średnim ogniu rozgrzej 3 łyżki masła. Dodaj cebulę i czosnek i smaż około 4 minuty. Dodaj ocet winny i wymieszaj.
- Dodaj pokrojoną kiełbasę i smaż kolejne 4 minuty, aż się lekko zrumieni.
- Dodaj resztę masła, kapustę, paprykę, sól i pieprz. Mieszaj do połączenia wszystkiego.
- Kontynuuj smażenie, aż kapusta trochę zmięknie, ale nie za długo, jeśli chcesz mieć chrupiącą. Gdy wolisz miękką, smaż do pożądanej konsystencji.
- Przed podaniem udekoruj świeżą pietruszką i pokruszonymi płatkami czerwonej papryki.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?