Kapusta po szeklersku - prosty przepis na rumuńską ostrą kapustę z mięsem

Kapusta po szeklersku
Autor: Shutterstock Kapusta po szeklersku przypomina nieco polski bigos
łatwy
90 min
4

Dieta bezglutenowa

Jeśli miałabym porównać pochodzącą z Rumunii kapustę po szeklersku z jakimś polskim daniem, to pewnie byłby to bigos, bo danie przygotowuje się z kapusty kiszonej i mięsa. Jednak sposób przyprawiania i rodzaj użytych przypraw sprawia, że dania różnią się bardzo między sobą smakiem i aromatem.

Jakie mięso do kapusty po szeklersku?

W oryginalnym przepisie występuje wołowina i w tej wersji ja lubię kapustę po szeklersku najbardziej. Zazwyczaj używam do tego dania pręgi wołowej albo karczku, bo są w miarę przystępne cenowo, a delikatne przerosty sprawiają, ze mięso nie jest zbyt suche. Ale w przepisie można również wykorzystać wieprzowinę, ja kilka razy robiłam tę kapustę z łopatką wieprzową i również smakowała bardzo dobrze. Myślę też, że z powodzeniem można do tej potrawy wykorzystać mieszane mięsa - prawdopodobnie będzie jeszcze smaczniej. Zachęcam do eksperymentów.

W czym dusić kapustę po szeklersku?

To danie to rodzaj gulaszu, który znakomicie smakuje przygotowany w kociołku nad ogniskiem. Ale to nie znaczy, że nie można przygotować go w domu. Najlepiej wybrać do tego spory garnek z grubym dnem, które zapobiegnie ewentualnemu przypaleniu potrawy. Jeśli nie masz takiego, zrób kapustę w zwykłym garnku, tylko uważnie pilnuj, żeby nie przypalić pysznej zawartości.

Przyprawa to podstawa

W tym daniu dużą rolę odgrywają przyprawy - koniecznie dwa rodzaje papryki: słodka i ostra. Tej pierwszej dajemy porządną łyżkę - nada ona potrawie charakterystyczny smak i piękny kolor. Paprykę ostra można dawkować po swojemu. W oryginale danie powinno być dość pikantne, ale jeśli nie przepadacie za ostrą kuchnią, dodajcie jej odrobinkę, dla smaku. Kminek i cząber to z kolei przyprawy, które pomagają nam trawić kapuściane przysmaki, nie są konieczne, ale ułatwiają trawienie i wzbogacają smak potrawy. Sól i pieprz dajemy standardowo, tak jak lubimy. Dodając wszystkie przyprawy pamiętajmy, że potrawę podaje się ze śmietaną, która łagodzi ostry smak dania.

Przepis na kapustę po szeklersku

SKŁADNIKI

  • 500-600 g mięsa
  • 1 kg kapusty
  • 150 g słoniny lub 2-3 łyżki smalcu
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżka ostrej papryki mielonej
  • spora szczypta kminku lub cząbru
  • 1 małe opakowanie kwaśnej śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w niedużą kostkę, najlepiej taką na jeden kęs.
  • Słoninę pokroić w kosteczkę, wytopić w garnku nieco tłuszczu lub rozpuścić smalec.
  • Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę, zeszklić na niedużym ogniu.
  • Gdy cebula zmięknie wrzucić mięso i dokładnie obsmażyć je ze wszystkich stron.
  • Mięso smażyć na średnim ogniu, często mieszając.
  • Gdy zrumieni się i zamknie ze wszystkich stron, dodać oba rodzaje papryki i przeciśnięty czosnek i smażyć ok. 1 minuty.
  • Mięso podlać 1 szklanką wody lub bulionu, zmniejszyć ogień, przykryć,  dusić ok 40-50 min.
  • Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, przepłukać, odcisnąć i pokroić.
  • Do prawie miękkiego mięsa dodać kapustę i dusić razem jeszcze drugie tyle czasu, aż kapusta również będzie mięciutka.
  • W międzyczasie danie przyprawić solą, pieprzem i kminkiem lub cząbrem. Jeśli ma być mocno ostre można dodać jeszcze ostrej papryki.
  • Kapustę po szeklersku podawać ze śmietaną i posypaną natką pietruszki, można też udekorować ją plasterkami ostrej papryczki.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej