Kapusta po cygańsku - czyli sycący misz-masz warzywno-kiełbasiany na obiad

Kapusta po cygańsku
Autor: Shutterstock Kapusta po cygańsku to niezwykle sycąca propozycja obiadowa.
łatwy
50 min
6

Dieta bezglutenowa

Kapusta po cygańsku to połączenie bigosu z leczo i gulaszem warzywnym. Można pomyśleć, że to dwa grzybki w barszcz, a jednak to pozornie zabałaganione danie smakuje wyśmienicie. A do tego jest sycące, niedrogie i pozwala racjonalnie zagospodarować lodówkowe resztki.

SKŁADNIKI

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 0,5 kg kiełbasy
  • 6-7 pieczarek
  • 2 papryki - czerwona i żółta
  • 2 nieduże marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 0,5 przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kiełbasę pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w piórka, pieczarki w plasterki.
  • Rozgrzać olej w sporym garnku i zeszklić cebulę, dodać kiełbasę i pieczarki, dusić razem na małym ogniu.
  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, kapustę odcisnąć, ewentualnie przepłukać. Dodać do garnka z kiełbasą, podlać i dusić razem.
  • Papryki umyć, oczyścić z nasion i pokroić w paski, czosnek obrać i posiekać. Dodać do garnka, gdy kapusta będzie już miękka.
  • Po 10-15 minutach, gdy papryka zmięknie zaprawić danie śmietaną wymieszaną z pastą pomidorową, przyprawić solą i pieprzem.
Jak zrobić bigos doskonały? To proste z Beszamel.pl
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej