Kapusta po cygańsku - czyli sycący misz-masz warzywno-kiełbasiany na obiad
2021-04-22
łatwy
50 min
6
Dieta bezglutenowa
Kapusta po cygańsku to połączenie bigosu z leczo i gulaszem warzywnym. Można pomyśleć, że to dwa grzybki w barszcz, a jednak to pozornie zabałaganione danie smakuje wyśmienicie. A do tego jest sycące, niedrogie i pozwala racjonalnie zagospodarować lodówkowe resztki.
SKŁADNIKI
- 1 kg kiszonej kapusty
- 0,5 kg kiełbasy
- 6-7 pieczarek
- 2 papryki - czerwona i żółta
- 2 nieduże marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki śmietany
- 0,5 przecieru pomidorowego
- sól i pieprz
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiełbasę pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w piórka, pieczarki w plasterki.
- Rozgrzać olej w sporym garnku i zeszklić cebulę, dodać kiełbasę i pieczarki, dusić razem na małym ogniu.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, kapustę odcisnąć, ewentualnie przepłukać. Dodać do garnka z kiełbasą, podlać i dusić razem.
- Papryki umyć, oczyścić z nasion i pokroić w paski, czosnek obrać i posiekać. Dodać do garnka, gdy kapusta będzie już miękka.
- Po 10-15 minutach, gdy papryka zmięknie zaprawić danie śmietaną wymieszaną z pastą pomidorową, przyprawić solą i pieprzem.
Jak zrobić bigos doskonały? To proste z Beszamel.pl