Kapitalna pierś kurczaka pieczona z grzybami i warzywami
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Pierś kurczaka pieczona z grzybami i warzywami, a właściwie warstwy filetu drobiowego przekładane pysznym farszem to idealne danie obiadowe. Zamiast klasycznej pieczeni warto czasem sięgnąć po przepis na to przepyszne danie. Warstwy mięsa są soczyste i pełne smaku.
Kup online
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!
Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 piersi kurczaka
- 300 g pieczarek lub innych grzybów hodowlanych
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju lub klarowanego masła
- sól i pieprz do smaku
- 150 startego sera żółtego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Każdą pierś kurczak naciąć poziomo, rozłożyć i zbić tłuczkiem do mięsa, aby wyrównać grubość. Posolić i popieprzyć.
- Cebulę drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulę. Gdy cebula jest już szklista dodać marchew i smażyć, aż zacznie pachnieć karmelem. Wtedy dodać pieczarki i smażyć, aż płyn który z nich wypłynie zostanie zredukowany.
- W naczyniu do zapiekania posmarowanym olejem ułożyć na dnie pierś kurczak na niej 1/3 smażonych pieczarek z warzywami, przykryć kolejną piersią, znowu ułożyć warstwę grzybów i warzyw, ponownie przykryć filetem z piersi. Wierzch posypać tartym serem.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 60 minut.