Kaczka z kaszą i grzybami – hit każdej rodzinnej imprezy

kaczka z kaszą i grzybami
Autor: Shutterstock
łatwy
240 min
8

Kaczka z kaszą i grzybami to danie wykwintne, którego nie powstydziłaby się nawet najlepsza restauracja. Tę obłędną potrawę bez problemu można przyrządzić samodzielnie. Najważniejsze to mieć łatwy i sprawdzony przepis, który właśnie trafia do Waszych rąk.

Jak zrobić kaczkę nadziewaną kaszą?

Wbrew pozorom zrobienie tego dania nie jest trudne i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. To kaczka faszerowana kaszą, wątróbką i grzybami. Tuszkę trzeba natrzeć majerankiem, solą i pieprzem, a następnie zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia gotuje się kaszę i wraz z dodatkiem cebuli, kaczej wątróbki i grzybów leśnych przyrządza się aromatyczny farsz. Nadziewa się nim kaczkę i tak przygotowaną tuszkę wstawia do piekarnika. Ile czasu piec kaczkę? Tuszkę o wadze około 3 kg piecze się prawie trzy godziny, z czego pierwszą godzinę do półtorej pod przykryciem. Po tym czasie zdejmuje się przykrycie i dopieka kaczkę, aż będzie apetycznie rumiana.

Przepis na kaczkę z kaszą i grzybami

  • To łatwy i sprawdzony przepis na wyśmienite danie z kaczką pieczoną w całości.
  • Na przyrządzenie kaczki nadziewanej kaszą trzeba mieć trochę więcej czasu. Marynowanie mięsa to dwanaście godzin, a pieczenie zajmuje trzy godziny.
  • Lista składników to kaczka, wątróbka kacza, kasza, grzyby i przyprawy. Składniki są łatwo dostępne.
  • Do farszu do kaczki można użyć grzybów leśnych świeżych lub suszonych. W sezonie grzybowym warto wybrać świeże, najlepiej własnoręcznie zbierane. Poza sezonem sprawdzą grzyby suszone, które wcześniej trzeba namoczyć i odstawić na dwie godziny.
  • Grzyby leśne zastąpią popularne pieczarki. Postępuje się z nimi tak samo jak ze świeżymi grzybami leśnymi.
  • Do farszu można dodać kwaśne jabłko lub wzbogacić go przeciśniętym przez praskę czosnkiem, łyżką ostrej musztardy oraz mieloną słodką papryką.
  • Do podlewania kaczki sprawdzi się nie tylko bulion warzywny, ale też woda z moczenia grzybów.

Jaka kasza pasuje do kaczki?

W tym przepisie do nadzienia używa się kaszy gryczanej. Farsz można przygotować z kaszy gryczanej niepalonej lub z jęczmiennej. Dobrze smakuje kaczka nadziewana kaszą jęczmienną lub jaglaną. Równie dobra będzie kaczka nadziewana pęczakiem lub bulgurem.

Kiedy podawać kaczkę z kaszą i grzybami?

Ta pełna smaków potrawa sprawdzi się na wiele różnych okazji. Można ją upiec na wielki rodzinny obiad i wraz z bliskimi cieszyć się jej smakiem. To również dobry przepis na święta Bożego Narodzenia. Danie będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole.

SKŁADNIKI

  • 1 kaczka o wadze około 3 kg
  • 1 kacza wątróbka
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 100 g grzybów leśnych świeżych lub suszonych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytą i osuszoną kaczkę dokładnie natrzeć z zewnątrz i wewnątrz majerankiem, solą i pieprzem. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na noc.
  • Suszone grzyby zalać wodą niewiele ponad ich powierzchnię i odstawić na 2 godziny.
  • Kaszę gryczaną ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  • Na patelni roztopić 1 łyżkę masła i smażyć na nim drobno posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojoną w kostkę kaczą wątróbkę i smażyć, aż się zetnie. Dodać pokrojone w dużą kostkę świeże lub posiekane suszone grzyby i smażyć, aż będą miękkie, a woda odparuje. Dodać kaszę gryczaną i natkę pietruszki. Wymieszać, zdjąć patelnię z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Kaczkę nadziać farszem. Otwór po szyi spinać wykałaczkami lub zszyć. Przełożyć do formy do zapiekania. Obłożyć wiórkami masła i wlać bulion.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec pierwszą godzinę do półtorej pod przykryciem. Zdjąć przykrycie i piec godzinę, co 15 minut przewracając kaczkę i polewając ją wytworzonym sosem.
  • Kaczę wyjąć z piekarnika, podzielić na porcje i podawać na obiad z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Kaczka: właściwości, wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne mięsa z kaczki
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej