Kaczka w czerwonym winie z żurawiną - przepis Ewy Wachowicz
2021-11-08
łatwy
180 min
4
Wypróbuj przepis Ewy Wachowicz na kaczkę w czerwonym winie z żurawiną. Dobrze wypieczone piersi z kaczki są soczyste, winne i aromatyczna, otoczone lekko chrupiącą skórką. Palce lizać! Sprawdź, jak przyrządzić kaczkę w winie według przepisu Ewy Wachowicz.
SKŁADNIKI
- 2 piersi kaczki
- Szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 50 g suszonej żurawiny
- 2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi kaczki dokładnie umyj i osusz. Natnij kaczkę po skosie po stronie skóry.
- Rozgnieć czosnek i natrzyj piersi kaczki solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem.
- Przełóż piersi kaczki na talerz, przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Na patelni podsmaż piersi kaczki skórą do dołu. Skórka powinna się zarumienić a tłuszcz wytopić.
- Podsmażone piersi kaczki przełóż do naczynia żaroodpornego, układając kaczkę skórą do góry.
- Na patelnię, na której smażyła się kaczka, wlej wino, zostaw na ogniu na jakieś 2 minuty mieszając od czasu do czasu.
- Wlej sos z czerwonego wina do kaczki. Dodaj suszoną żurawinę.
- Piecz kaczkę ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
- W miseczce wymieszaj miód z cytryną i pod koniec pieczenia posmaruj mieszanką mięso.
Żurawina - dlaczego warto ją jeść? Właściwości zdrowotne żurawiny