Już nie smażę tradycyjnych schabowych. Teraz podaję je w tej zachwycającej wersji

rolowane kotlety schabowe
Autor: Shutterstock Zwykłe schabowe mogą się schować. Rolowane kotlety to uczta dla podniebienia.
łatwy
45 min
4

Kotlety schabowe są pyszne i mało kto ich nie lubi. Od czasu do czasu warto przyrządzić popularne schaboszczaki inaczej. W tym sprawdzonym przepisie kotlety schabowe podaje się w wersji rolowanej. W ich środku kryje się aromatyczny farsz, który idealnie łączy się z miękkim i soczystym mięsem. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można zrobić obłędnie dobre rolowane kotlety schabowe.

Z czego zrobić rolowane kotlety schabowe?

Przyrządzenie domowych kotletów schabowych w wersji rolowanej jest nie tylko łatwe. Do ich przygotowania wykorzystuje się proste składniki, które bez problemu można kupić przez cały rok. Są dostępne w większych i mniejszych sklepach. Na liście składników nie ma bułki tartej i jajka, ponieważ tych kotletów się nie panieruje.

Aby zrobić pyszne i soczyste rolowane kotlety schabowe, należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:

  • schab wieprzowy bez kości
  • pieczarki
  • cebule
  • bulion warzywny
  • mąka pszenna
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić rolowane kotlety schabowe?

Przepis na kotlety schabowe rolowane nie jest skomplikowany. To łatwa receptura, z której można korzystać przez cały rok i serwować na obiad dla całej rodziny. Przygotowanie rolowanych schaboszczaków nie wymaga długich godzin w kuchni i specjalnych umiejętności. Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi doskonałe rolowane schabowe udadzą się już za pierwszym razem.

Jak więc zrobić rolowane kotlety ze schabu wieprzowego? To zachwycające smakiem danie mięsne robi się prosto i szybko.

  • 1. krok – rozbicie schabu i doprawienie go solą oraz pieprzem
  • 2. krok – przygotowanie farszu ze smażonych pieczarek z cebulą
  • 3. krok – nałożenie farszu na schab i zwinięcie go w roladki
  • 4. krok – obsmażenie rolowanych schabowych na patelni
  • 5. krok – przełożenie rolowanych kotletów i wlanie bulionu do formy
  • 6. krok – upieczenie rolowanych kotletów schabowych w piekarniku

Z czym podawać rolowane kotlety schabowe?

Przepis na rolowane kotlety ze schabu wieprzowego warto zapisać i mieć pod ręką. To danie jest nie tylko pyszne i aromatyczne, ale i wyjątkowo efektowne. Idealnie sprawdzi się podczas rodzinnych uroczystości i świąt. Oczaruje już samym wyglądem, a po chwili zauroczy smakiem. Oczywiście rolowane kotlety można też robić bez względu na okoliczności. Rolowane kotlety schabowe smakują zawsze i każdemu.

Aby obiad z rolowanymi schabowymi był kompletny i sycący, dobrze jest uzupełnić go o różne dodatki. Z rolowanymi kotletami pysznie smakuje kremowe purèe czy pieczone ziemniaki. Można podać także ulubioną kaszę lub ryż. Kotlety dobrze komponują się z warzywami na ciepło. Posiłek wzbogaci bukiet surówek z kapusty lub marchewki czy mizeria.

SKŁADNIKI

  • 4 plastry schabu
  • 400 g pieczarek
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 4 łyżki mąki do obtoczenia
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Plastry schabu rozbić tłuczkiem i doprawić solą oraz pieprzem.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i smażyć na niej pokrojone w kostkę cebule, aż się zeszklą. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć, aż zaczną się rumienić, a woda odparuje.
  • Podsmażone pieczarki z cebulą doprawić solą i pieprzem. Nałożyć na plastry schabu i zwinąć w roladki. Każdą roladkę obtoczyć w mące pszennej.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i smażyć na niej rolowane schabowe z każdej strony, aż zaczną się rumienić.
  • Podsmażone rolowane schabowe przełożyć do formy do zapiekania i wlać bulion.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
  • Podawać na obiad z ziemniakami i chrupiącą surówką.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Anna Szulc-Górska
więcej