Już nie kupuję wędliny w sklepie. Pyszna pieczeń z indyka to mój ulubiony dodatek do kanapek

Dieta bezglutenowa
Indyk to zdrowe i pełne smaku mięso, z którego można przyrządzić nie tylko smakowite dania na obiad. Pierś indyka idealnie sprawdza się jako wędlina na kanapki. Wystarczy kilka składników i kwadrans wolnego czasu, aby cieszyć się jej wyśmienitym smakiem. Zobaczcie, jak upiec indyka na kanapki. Poznajcie łatwy przepis na najlepszą domową pieczeń z piersi indyka.
Jakie właściwości ma mięso z indyka?
W tym prostym przepisie na pyszną domową pieczeń na kanapki głównym składnikiem jest filet z piersi indyka. Mięso powinno być dobrej jakości i jak najświeższe, dlatego powinno się je kupować w zaufanych sklepach. Warto wiedzieć, że indyk to wartościowe mięso, które zalecają lekarze i dietetycy. Pierś indyka jest lekkostrawna i zawiera mało tłuszczu, więc bez obaw można ją jeść podczas diety odchudzającej. Mięso z indyka wspomaga układ odpornościowy, budowę mięśni i pracę serca. Jakie jeszcze ma właściwości?
- Wysoka zawartość białka – indyk jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek, produkcji enzymów i hormonów oraz prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
- Bogactwo witamin – zawiera całe spektrum witaminy z grupy B, które odgrywają ważną rolę w metabolizmie, funkcjonowaniu układu nerwowego i produkcji czerwonych krwinek. Indyka jest także bogaty w witaminę A i E.
- Źródło minerałów – indyk jest dobrym źródłem minerałów, takich jak selen, cynk, fosfor, potas i żelazo.
Jaka jest marynata do piersi indyka na kanapki?
Za wyśmienity smak domowej pieczeni z indyka na kanapki odpowiada marynata. To właśnie dzięki niej wędlina jest pyszna, aromatyczna i miękka, a po upieczeniu pozostaje soczysta. Jest. Marynatę do indyka na kanapki przyrządza się na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem sosu sojowego, soku z cytryny i miodu. Doprawia się ją suszonymi ziołami jak tymianek i oregano oraz słodką i ostrą papryką, które oprócz smaku nadają pięknego koloru. Doprawioną solą i pieprzem pierś indyka wkłada się do marynaty i odstawia na minimum 12 godzin. Po tym czasie mięso idealnie przechodzi wszystkimi składnikami marynaty.
Jak zrobić dobrą pieczeń z indyka na kanapki?
Przepis na domową pieczeń z indyka, która świetnie sprawdzi się jako wędlina na kanapki, nie jest trudny. Przygotowanie marynaty i mięsa trwa nie więcej niż 10 minut. Indyk powinien marynować się w przyprawach przez 12 godzin, dlatego najlepiej przyrządzić go wieczorem, a upiec rano następnego dnia. Wszystkie składniki są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok. Jeżeli gotujecie w domu, na pewno większość z nich macie w szafkach.
Jak więc upiec pyszną i aromatyczną pieczeń z indyka na kanapki? Tę domową wędlinę robi się łatwo i bez zbędnych komplikacji. Proste składniki, łatwe przygotowanie i obłędny smak to tylko niektóre zalety tego przepisu.
- 1. krok – natarcie piersi indyka solą i pieprzem
- 2. krok – przygotowanie marynaty do pieczeni z indyka
- 3. krok – zamarynowanie indyka w przyprawach i odstawienie na 12 godzin
- 4. krok – upieczenie pieczeni z indyka na kanapki w piekarniku
SKŁADNIKI
- 1 kg piersi indyka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
marynata:- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytego i osuszonego indyka natrzeć solą i pieprzem. Odstawić.
- Do miski wlać oliwę z oliwek, sos sojowy, sok z cytryny i miód. Wymieszać.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić tymiankiem, oregano oraz słodką i ostrą papryką. Wymieszać.
- Do miski włożyć indyka i dokładnie natrzeć marynatą.
- Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin, a najlepiej na całą noc.
- Indyka przełożyć do formy do zapiekania i przykryć pokrywą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut. Następnie zdjąć pokrywę i piec 20 minut.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.
- Podawać jako wędlinę na kanapki.