Jogurtowa potrawka z kurczaka z jabłkami, miętą i cytryną - cudownie aromatyczne perskie danie

Potrawka z kurczaka jabłkiem miętą
Autor: Shutterstock Potrawka z kurczaka jabłkiem miętą to bardzo ciekawe połączenie smaków.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Jogurtowa potrawka z kurczaka z jabłkami, miętą i cytryną to danie rodem z dawnej Persji. Kurczak uduszony z winnymi jabłkami jest delikatny i soczysty. Sos jogurtowo-śmietanowy nadaje daniu aksamitnej konsystencji a znakomicie dobrane przyprawy w połączeniu ze świeżością skórki cytrynowej i mięty nadają daniu wyjątkowego charakteru.

SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa z kurczaka (piersi, mięso z udek)
  • 1 duża cebula
  • 2 duże winne jabłka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki jogurtu gęstego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 łyżka siekanej świeżej mięty
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę lub cienkie paseczki, posypać skórką z cytrynu i drobno posiekanym czosnkiem.
  • Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych pokroić w słupki lub większa kostkę, skropić sokiem z cytryny.
  • Cebulę obrać i pokroić w piórka, zeszklić na maśle w sporym garnku, po czym dodać kurczaka i smażyć na mocnym ogniu kulka minut często mieszając.
  • Mięso przyprawić curry i solą, wlać bulion i dusić je na średnim ogniu 20 min. Dodać jabłka i dusić jeszcze 10 min.
  • Jogurt, śmietanę i mąkę dokładnie wymieszać i mieszanin ą zaprawić potrawkę, gotować chwilę, żeby sos zgęstniał.
  • Potrawkę podawać z ryżem lub makaronem, obficie posypaną miętą i pietruszką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej