Jogurtowa potrawka z kurczaka z jabłkami, miętą i cytryną - cudownie aromatyczne perskie danie
2021-12-17
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Jogurtowa potrawka z kurczaka z jabłkami, miętą i cytryną to danie rodem z dawnej Persji. Kurczak uduszony z winnymi jabłkami jest delikatny i soczysty. Sos jogurtowo-śmietanowy nadaje daniu aksamitnej konsystencji a znakomicie dobrane przyprawy w połączeniu ze świeżością skórki cytrynowej i mięty nadają daniu wyjątkowego charakteru.
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa z kurczaka (piersi, mięso z udek)
- 1 duża cebula
- 2 duże winne jabłka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki jogurtu gęstego
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 szklanka bulionu
- 1 łyżka siekanej świeżej mięty
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 łyżka curry
- 1 łyżeczka mąki
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę lub cienkie paseczki, posypać skórką z cytrynu i drobno posiekanym czosnkiem.
- Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych pokroić w słupki lub większa kostkę, skropić sokiem z cytryny.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka, zeszklić na maśle w sporym garnku, po czym dodać kurczaka i smażyć na mocnym ogniu kulka minut często mieszając.
- Mięso przyprawić curry i solą, wlać bulion i dusić je na średnim ogniu 20 min. Dodać jabłka i dusić jeszcze 10 min.
- Jogurt, śmietanę i mąkę dokładnie wymieszać i mieszanin ą zaprawić potrawkę, gotować chwilę, żeby sos zgęstniał.
- Potrawkę podawać z ryżem lub makaronem, obficie posypaną miętą i pietruszką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne