Jerk chicken - aromatyczny filet z kurczka po jamajsku
2021-03-29

łatwy
15 min
4
W tym daniu rządzą przyprawy, bo jerk chicken to po prostu dobrze przypieczona pierś kurczaka, która swój smak i aromat zawdzięcza znakomitemu zestawieniu przypraw i ziół.
Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 piersi z kurczaka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka sosu chili
- 1 łyżka drobno startej skórki z limonki
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- sól i pieprz
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżka posiekanych liści kolendry
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jogurt zmiksować z sosem chili, skórką i sokiem z limonki, czosnkiem, imbirem, przyprawami, musztardą i oliwą. Mięso dokładnie pokryć marynata i wstawić na godzinę do lodówki.
- Kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 50 min. Nie przykrywać, w połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.
- Kurczaka wyjąć z piekarnika i przełożyć na mocno rozgrzaną patelnię grillową. Smażyć 2 minuty z każdej strony. Mięso powinno być mocno zrumienione.