Jedz jak Napoleon. To było ulubione danie byłego cesarza Francji

Jedz jak Napoleon. To było ulubione danie byłego cesarza Francji
Autor: Shutterstock.com Jedz jak Napoleon. To było ulubione danie byłego cesarza Francji
łatwy
20 min
6

Napoleon Bonaparte to jedna z najbardziej znanych postaci w historii świata. Jeśli jednak zastanawialiście się kiedyś, co najbardziej lubił jeść, to mamy na to odpowiedź. Otóż danie to nosi nazwę kurczak Marengo i jest niezwykle proste do przygotowania. Podpowiadamy, jak zrobić je w domu.

Co jadł Napoleon Bonaparte? Ta potrawa zaskoczy aromatem

Kurczak Marengo to danie, które łączy w sobie smak i historię. I to nie byle jaką historię, ponieważ wiąże się ona z Napoleonem Bonaparte. Według legendy danie to powstało w 1800 roki po bitwie pod Marengo w północnych Włoszech. Napoleon wygrał wtedy z Austriakami, a on sam był głodny po stoczonej bitwie.

Jego kucharz miał wówczas zabrać to co znalazł w okolicy i stworzył szybką potrawę, która miała niezwykle przypaść do gustu Napoleonowi. Polubił ją tak bardzo, że jadł ją na szczęście po każdej bitwie - tak przynajmniej głosi historia.

Jednogarnkowy, prosty i szybki. Ten kurczak rozkochał w sobie byłego cesarza

Na pewno wiemy jednak, że jest to potrawa jednogarnkowa, która jest prosta w przygotowaniu, ale za to pełna smaku. W klasycznej wersji dodaje się do niego również krewetki i jajko sadzone - choć ówcześnie raczej rezygnuje się z takich dodatków.

To danie jest idealnym połączeniem kuchni włoskiej z francuską. Wszystkie składniki składają się na jedną, przepyszną całość i idealnie się komplementują. Tego dania naprawdę warto spróbować, bo prezentuje się niesamowicie, a przy okazji jest proste do przygotowania.

SKŁADNIKI

  • 4 udka z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnki
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 200 g pieczarek
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 2 łyżki koncentratu
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem.
  • W rondelku rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kurczaka z obu stron.
  • Kurczaka przekładamy na talerz.
  • Na tej samej patelni szklimy posiekaną cebulę i czosnek.
  • Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy.
  • Dodajemy pomidory, koncentrat, wino oraz bulion.
  • Sos zagotowujemy i dodajemy z powrotem kurczaka.
  • Dusimy na małym ogniu około 40 minut.
  • Na koniec posypujemy posikaną natką pietruszki.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej