Jedz jak Napoleon. To było ulubione danie byłego cesarza Francji

Napoleon Bonaparte to jedna z najbardziej znanych postaci w historii świata. Jeśli jednak zastanawialiście się kiedyś, co najbardziej lubił jeść, to mamy na to odpowiedź. Otóż danie to nosi nazwę kurczak Marengo i jest niezwykle proste do przygotowania. Podpowiadamy, jak zrobić je w domu.
Co jadł Napoleon Bonaparte? Ta potrawa zaskoczy aromatem
Kurczak Marengo to danie, które łączy w sobie smak i historię. I to nie byle jaką historię, ponieważ wiąże się ona z Napoleonem Bonaparte. Według legendy danie to powstało w 1800 roki po bitwie pod Marengo w północnych Włoszech. Napoleon wygrał wtedy z Austriakami, a on sam był głodny po stoczonej bitwie.
Jego kucharz miał wówczas zabrać to co znalazł w okolicy i stworzył szybką potrawę, która miała niezwykle przypaść do gustu Napoleonowi. Polubił ją tak bardzo, że jadł ją na szczęście po każdej bitwie - tak przynajmniej głosi historia.
Jednogarnkowy, prosty i szybki. Ten kurczak rozkochał w sobie byłego cesarza
Na pewno wiemy jednak, że jest to potrawa jednogarnkowa, która jest prosta w przygotowaniu, ale za to pełna smaku. W klasycznej wersji dodaje się do niego również krewetki i jajko sadzone - choć ówcześnie raczej rezygnuje się z takich dodatków.
To danie jest idealnym połączeniem kuchni włoskiej z francuską. Wszystkie składniki składają się na jedną, przepyszną całość i idealnie się komplementują. Tego dania naprawdę warto spróbować, bo prezentuje się niesamowicie, a przy okazji jest proste do przygotowania.
SKŁADNIKI
- 4 udka z kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnki
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 200 g pieczarek
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 2 łyżki koncentratu
- 150 ml bulionu drobiowego
- sól i pieprz
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem.
- W rondelku rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kurczaka z obu stron.
- Kurczaka przekładamy na talerz.
- Na tej samej patelni szklimy posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy.
- Dodajemy pomidory, koncentrat, wino oraz bulion.
- Sos zagotowujemy i dodajemy z powrotem kurczaka.
- Dusimy na małym ogniu około 40 minut.
- Na koniec posypujemy posikaną natką pietruszki.