Jednogarnkowy strogonow z makaronem: przepis z mieloną wołowiną i pieczarkami

2021-03-29
Jednogarnkowy strogonow z makaronem: przepis z mieloną wołowiną i pieczarkami
Autor: Shutterstock Pyszne danie jednogarnkowe, tak proste, tak smaczne!
łatwy
45 min
4

Strogonow to klasyczne danie z duszonej polędwicy wołowej w śmietanowym sosie z prawdziwkami. Jednak czasem wolno nam, a nawet trzeba modyfikować przepis na potrzeby chwili. Ten jednogarnkowy strogonow z makaronem zyska wasze uznanie. Przygotujecie go szybciej i taniej z mieloną wołowiną i pieczarkami. Idealne danie na codzienny posiłek rodzinny. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 250 g pieczarek, pokrojonych
  • 2 łyżki masła
  • 1 średnia cebula posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 450-500 g mielonej wołowiny
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/4 szklanki białego wina wytrawnego
  • 4 szklanki bulionu wołowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu lub do smaku
  • 250 g makaronu suchego, surowego
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej oliwę w dużym garnku z grubym dnem na średnim ogniu. Dodaj grzyby, dopraw solą i pieprzem i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż się zrumienią. Przenieś na talerz i odłóż na bok.
  • Na patelnię dodaj masło, a następnie zmieloną wołowinę. Smaż wołowinę, aż się przyrumieni, około 5 do 6 minut. 
  • Dodaj cebulę i czosnek i smaż do zeszklenia. Dodaj soli i pieprzu. Posyp mąką i papryką, zamieszaj i smaż przez około 1 minutę, aż mąka straci swój surowy smak.
  • Dodaj wino i zagotuj, zeskrobując wszelkie rumiane kawałki, które zgromadziły się na dnie garnka.
  • Dodaj bulion i zamieszaj. Doprowadź do wrzenia.
  • Dodaj suchy makaron i usmażone grzyby wraz z sokami, które wypuściły,  wymieszaj.
  • Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż makaron będzie al dente.
  • Zdejmij z ognia i dodaj śmietanę. Wymieszaj. Udekoruj natką pietruszki i podawaj!