Jednogarnkowy strogonow z makaronem: przepis z mieloną wołowiną i pieczarkami
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Strogonow to klasyczne danie z duszonej polędwicy wołowej w śmietanowym sosie z prawdziwkami. Jednak czasem wolno nam, a nawet trzeba modyfikować przepis na potrzeby chwili. Ten jednogarnkowy strogonow z makaronem zyska wasze uznanie. Przygotujecie go szybciej i taniej z mieloną wołowiną i pieczarkami. Idealne danie na codzienny posiłek rodzinny.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 250 g pieczarek, pokrojonych
- 2 łyżki masła
- 1 średnia cebula posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 450-500 g mielonej wołowiny
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka papryki
- 1/4 szklanki białego wina wytrawnego
- 4 szklanki bulionu wołowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu lub do smaku
- 250 g makaronu suchego, surowego
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej oliwę w dużym garnku z grubym dnem na średnim ogniu. Dodaj grzyby, dopraw solą i pieprzem i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż się zrumienią. Przenieś na talerz i odłóż na bok.
- Na patelnię dodaj masło, a następnie zmieloną wołowinę. Smaż wołowinę, aż się przyrumieni, około 5 do 6 minut.
- Dodaj cebulę i czosnek i smaż do zeszklenia. Dodaj soli i pieprzu. Posyp mąką i papryką, zamieszaj i smaż przez około 1 minutę, aż mąka straci swój surowy smak.
- Dodaj wino i zagotuj, zeskrobując wszelkie rumiane kawałki, które zgromadziły się na dnie garnka.
- Dodaj bulion i zamieszaj. Doprowadź do wrzenia.
- Dodaj suchy makaron i usmażone grzyby wraz z sokami, które wypuściły, wymieszaj.
- Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż makaron będzie al dente.
- Zdejmij z ognia i dodaj śmietanę. Wymieszaj. Udekoruj natką pietruszki i podawaj!