Jednogarnkowe udka z kurczaka z pietruszką i cebulą. Całość harmonijnie łączy wyrazisty sos
2023-02-16
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Łagodny w smaku kurczak, a do tego słodkawa cebula i dla niektórych wręcz mdła pietruszka - na pierwszy rzut oka to połączenie nie zachwyca. Ale... Kiedy dodamy do tych składników wyrazisty musztardowo-miodowy sos całość nabiera zupełnie nowego smaku. Powstaje świetne danie, proste, szybki i niepospolite. Do tego można je przygotować w jednym garnku.
SKŁADNIKI
- 8 udek z kurczaka
- 2 cebule
- 4-5 średnich pietruszek
- 1,5 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1-2 gałązki tymianku
- siekana natka pietruszki
- oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W szerokim garnku rozgrzej nieco oliwy i zrumień na niej kurczaka. Zdejmij mięso z patelni i odłóż.
- Do garnka wlej jeszcze nieco oliwy i podsmaż na niej posiekana cebulę. Gdy się zeszkli włóż do niej mięso.
- Do kurczaka i cebuli dodaj pokrojone w słupki pietruszki, bulion, oraz musztardę i miód. Na wierzchu połóż tymianek.
- Garnek przykryj pokrywką i duś potrawkę ok. 30 minut na małym ogniu. Podawaj posypane siekana natką.
Uprawa cebuli i pietruszki domowym sposobem