Jednogarnkowe udka z kurczaka z pietruszką i cebulą. Całość harmonijnie łączy wyrazisty sos

Jednogarnkowe udka z pietruszką i cebulą
Autor: Shutterstock Udka z pietruszką i cebula w miodowo-musztardowym sosie przygotowuje się w jednym garnku.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Łagodny w smaku kurczak, a do tego słodkawa cebula i dla niektórych wręcz mdła pietruszka - na pierwszy rzut oka to połączenie nie zachwyca. Ale... Kiedy dodamy do tych składników wyrazisty musztardowo-miodowy sos całość nabiera zupełnie nowego smaku. Powstaje świetne danie, proste, szybki i niepospolite. Do tego można je przygotować w jednym garnku.

SKŁADNIKI

  • 8 udek z kurczaka
  • 2 cebule
  • 4-5 średnich pietruszek
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1-2 gałązki tymianku
  • siekana natka pietruszki
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W szerokim garnku rozgrzej nieco oliwy i zrumień na niej kurczaka. Zdejmij mięso z patelni i odłóż.
  • Do garnka wlej jeszcze nieco oliwy i podsmaż na niej posiekana cebulę. Gdy się zeszkli włóż do niej mięso.
  • Do kurczaka i cebuli dodaj pokrojone w słupki pietruszki, bulion, oraz musztardę i miód. Na wierzchu połóż tymianek.
  • Garnek przykryj pokrywką i duś potrawkę ok. 30 minut na małym ogniu. Podawaj posypane siekana natką.
Uprawa cebuli i pietruszki domowym sposobem
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej