Jednogarnkowe kurczę po hiszpańsku - z oliwkami, pomidorami i papryką

Kurczę po hiszpańsku
Autor: Shutteratock
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Kurczę po hiszpańsku to niezwykle aromatyczne danie z zapiekanego z warzywami, bulionem i winem kurczaka. Do jego przygotowania można wykorzystać dowolne części drobiu, najsmaczniejsze jednak wychodzą uda i podudzia oraz skrzydełka.

SKŁADNIKI

  • 1 kg elementów z kurczaka
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielona papryka
  • 3 ziemniaki
  • 12 czarnych oliwek
  • 150 ml czerwonego wina
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę, paprykę, sól i pieprz wymieszać. W mieszance dokładnie obtoczyć wszystkie kawałki kurczaka.
  • Rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej kawałki kurczaka z każdej strony. Zdjąć z patelni.
  • Na patelnię wrzucić posiekaną cebulę i zgnieciony czosnek, po kilku minutach doda pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Warzywa dusić przez ok 5 minut.
  • Do żaroodpornego naczynia przełożyć podduszone warzywa, podsmażonego kurczaka, wlać wino i bulion, dodać ziemniaki pokrojone w ćwiartki i oliwki.
  • Naczynie przykryć i wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Przed podaniem doprawić do smaku pieprzem i solą.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Galeria: Udka i podudzia kurczaka - TOP 10 przepisów

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej