Jednogarnkowe kurczę po hiszpańsku - z oliwkami, pomidorami i papryką
2022-05-22
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Kurczę po hiszpańsku to niezwykle aromatyczne danie z zapiekanego z warzywami, bulionem i winem kurczaka. Do jego przygotowania można wykorzystać dowolne części drobiu, najsmaczniejsze jednak wychodzą uda i podudzia oraz skrzydełka.
SKŁADNIKI
- 1 kg elementów z kurczaka
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 zielona papryka
- 3 ziemniaki
- 12 czarnych oliwek
- 150 ml czerwonego wina
- 300 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę, paprykę, sól i pieprz wymieszać. W mieszance dokładnie obtoczyć wszystkie kawałki kurczaka.
- Rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej kawałki kurczaka z każdej strony. Zdjąć z patelni.
- Na patelnię wrzucić posiekaną cebulę i zgnieciony czosnek, po kilku minutach doda pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Warzywa dusić przez ok 5 minut.
- Do żaroodpornego naczynia przełożyć podduszone warzywa, podsmażonego kurczaka, wlać wino i bulion, dodać ziemniaki pokrojone w ćwiartki i oliwki.
- Naczynie przykryć i wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Przed podaniem doprawić do smaku pieprzem i solą.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne