Jambalaya z kurczakiem - wakacyjny przepis na kreolski przysmak
2022-08-08
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Jambalaya to potrawa kuchni kreolskiej przygotowana z ryżu i przypraw, z dodatkiem mięsa (drób, wędliny owoce morza, ryby). To smaczne danie jednogarnkowe swój charakterystyczny aromat zawdzięcza starannie skomponowanym przyprawom. Wypróbujcie koniecznie jambalaje z kurczakiem.
SKŁADNIKI
- 1 podwójna pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę
- 1 cebula, drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku, przyciśnięte przez praskę
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 czerwona słodka papryka
- 1 żółtka słodka papryka
- 1 średnia cukinia, pokrojona w plastry
- 1 szklanka ryżu długoziarnistego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 szklanki wywaru drobiowego
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso podsmaż na oleju, aż się zrumieni.
- Dodaj do mięsa paprykę, czosnek, cebulę i selera, smaż 5 minut.
- Teraz dodaj ryż i przyprawy, wlej bulion, zagotuj i podgrzewaj na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min.
- Na koniec dodaj pomidory i duś jeszcze chwile razem bez przykrycia, aby odparować nadmiar płynu.
- W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania