Jambalaya z kurczakiem - wakacyjny przepis na kreolski przysmak

Jambalaya z kurczakiem
Autor: Shutterstock Jambalaya z kurczakiem to pyszne danie jednogarnkowe.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Jambalaya to potrawa kuchni kreolskiej przygotowana z ryżu i przypraw, z dodatkiem mięsa (drób, wędliny owoce morza, ryby). To smaczne danie jednogarnkowe swój charakterystyczny aromat zawdzięcza starannie skomponowanym przyprawom. Wypróbujcie koniecznie jambalaje z kurczakiem.

SKŁADNIKI

  • 1 podwójna pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku, przyciśnięte przez praskę
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 czerwona słodka papryka
  • 1 żółtka słodka papryka
  • 1 średnia cukinia, pokrojona w plastry
  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 szklanki wywaru drobiowego
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso podsmaż na oleju, aż się zrumieni.
  • Dodaj do mięsa paprykę, czosnek, cebulę i selera, smaż 5 minut.
  • Teraz dodaj ryż i przyprawy, wlej bulion, zagotuj i podgrzewaj na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. 
  • Na koniec dodaj pomidory i duś jeszcze chwile razem bez przykrycia, aby odparować nadmiar płynu.
  • W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej