Jak zrobić schab? Pokroić na plastry i udusić w sosie musztardowym
2021-04-29
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Jak zrobić schab? Najprostszy przepis to pokroić na plastry i udusić w sosie musztardowym. Nie ma nic łatwiejszego i smaczniejszego. Duszony schab w sosie rozpływa się w ustach. Polecam!
SKŁADNIKI
- 4 kotlety schabowe (po 150 g każdy)
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula, pokrojona drobno
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 100 ml białego wina lub bulionu drobiowego
- 150 g śmietany 30% tłuszczu
- 1 łyżka musztardy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.
- W rondlu z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać schab i lekko zrumienić z obu stron. Wyjąć i odstawić.
- Do rondla dodać 1 łyżkę oleju oraz cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli. Dodać paprykę mieloną i wymieszać.
- Wlać wino lub bulion. Zdeglasować dno rondla. Gotować 5 minut. Dodać śmietanę i musztardę. Zagotować.
- Do sosu włożyć obsmażone kotlety schabowe. Dusić 4-6 minut.
- Podawać z gotowanym ryżem lub ziemniakami.
5 zasad, jak upiec mięso