Jak zrobić schab? Pokroić na plastry i udusić w sosie musztardowym

Jak zrobić schab? Pokroić na plastry i udusić w sosie musztardowym
Autor: Shutterstock.com Schab duszony w sosie musztardowym podany z zapieczonym puree ziemniaczanym i gotowanymi warzywami
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Jak zrobić schab? Najprostszy przepis to pokroić na plastry i udusić w sosie musztardowym. Nie ma nic łatwiejszego i smaczniejszego. Duszony schab w sosie rozpływa się w ustach. Polecam!

Składniki

4 kotlety schabowe (po 150 g każdy)

3 łyżki oleju

1 cebula, pokrojona drobno

1 łyżeczka papryki w proszku

100 ml białego wina lub bulionu drobiowego

150 g śmietany 30% tłuszczu

1 łyżka musztardy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Schab lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. 

W rondlu z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać schab i lekko zrumienić z obu stron. Wyjąć i odstawić. 

Do rondla dodać 1 łyżkę oleju oraz cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli. Dodać paprykę mieloną i wymieszać.

Wlać wino lub bulion. Zdeglasować dno rondla. Gotować 5 minut. Dodać śmietanę i musztardę. Zagotować.

Do sosu włożyć obsmażone kotlety schabowe. Dusić 4-6 minut. 

Podawać z gotowanym ryżem lub ziemniakami. 

5 zasad, jak upiec mięso
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: Kuchnia kresowa z Podlasia (wyd. Benkowski, 2006), Polska Księga ...

więcej