Jak zrobić cukinię faszerowaną mięsem mielonym?
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Znudziły ci się typowe, domowe obiady? Zaskocz wszystkich i zrób cukinię faszerowaną mięsem mielonym! Sprawdź, jak to zrobić.
SKŁADNIKI
- 2 duże cukinie
- ok. pół kg mięsa mielonego najlepiej z łopatki
- 1 cebula
- pomidor
- natka pietruszki
- ser żółty
- pieprz czarny
- sól
- sos pomidorowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię należy dokładnie umyć, przekroić na pół, odciąć końcówki i wydrążyć miękką część miąższu (nie wyrzucać).
- Cebulkę trzeba posiekać i delikatnie zarumienić, dodać mięso mielone, cały czas mieszając, by dobrze je podsmażyć.
- Dodać pokrojonego w kostkę pomidora i częściowo wydrążony miąższ z cukinii.
- Chwilkę razem poddusić, dodać pokrojoną natkę pietruszki i dobrze doprawić, do podsmażonego mięsa należy wlać odrobinę sosu.
- Cukinię należy nafaszerować mięsem i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
- Na 5 minut przed końcem pieczenia posypać serem żółtym.
- Podawać gorącą, posypaną natką pietruszki.