Jak przygotować wołowinę z grilla? Z tym przepisem wyjdzie za każdym razem

Jak przygotować wołowinę z grilla? Z tym przepisem wyjdzie za każdym razem
Autor: Shutterstock.com Jak przygotować wołowinę z grilla? Z tym przepisem wyjdzie za każdym razem
łatwy
10 min
6

Prosta, soczysta i wypełniona smakiem. Polędwica wołowa z grilla obtoczona ziołowo-czosnkową "panierką" za każdym razem będzie smakować niesamowicie. Nie jest trudna do przygotowania, a jest ciekawą odskocznią dla kurczaka czy karkówki, które podajemy zazwyczaj. Zaskocz rodzinę i znajomych tym przepysznym daniem.

Polędwica wołowa z grilla. Świetny sposób na ciekawy posiłek

Pyszna grillowana wołowina to wspaniały sposób, by zaskoczyć gości ciekawym posiłkiem. Nie jest ciężka do przygotowania, jednak jej upieczenie zajmuje trochę czasu. Mięso wychodzi jednak delikatne i świetnie smakuje dzięki marynacie z ziół i czosnku.

Pieczenie naszej wołowiny powinno zająć nam około pół godziny, by była średnio wysmażona. Czas ten może się jednak nieco różnić w zależności od grubości i wielkości naszego kawałka mięsa. Jeśli chcemy zmienić sposób wysmażenia konieczne będzie skrócenie/wydłużenie czasu na grillu.

Stopnie wysmażenia wołowiny. Najlepiej sprawdzić termometrem

Aby zapewnić sobie wysmażenie takie, jakie chcemy najlepiej będzie sięgnąć po termometr kuchenny. Jak poprawnie ją czytać? Temperatura w środku powinna wynosić:

  • 50-52 stopnie dla mięsa krwistego
  • 55-57 stopni dla mięsa średnio krwistego
  • 60-65 stopni dla mięsa średnio wysmażonego
  • powyżej 70 stopni dla mięsa dobrze wysmażonego

Sprawdzanie temperatury jest najlepszym sposobem do zapewnienia sobie takiego wysmażenia, jakie nas interesuje. Ważne jest również, by dać mięsu odpocząć po smażeniu. 10 minut powinno w zupełności wystarczyć.

SKŁADNIKI

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 4 duże ząbki czosnki
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Polędwice oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i związujemy ją sznurkiem kuchennym.
  • W niewielkiej misce mieszamy rozpuszczone masło oraz pozostałe składniki.
  • Dokładnie nacieramy naszą mieszanką wołowinę.
  • Odstawiamy na czas rozgrzania grilla.
  • Układamy wołowinę na lekko natłuszczonym ruszcie.
  • Pieczemy przez około 30 minut, co jakiś czas obracając.
  • Przed podaniem odstawiamy na około 10 minut
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej