Irlandzki kociołek ziemniaczany z kiełbasą i boczkiem
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Irlandzki kociołek ziemniaczany z kiełbasą i boczkiem to świetne danie obiadowe. Idealne na wolny od pracy dzień. Po przygotowaniu warstw ziemniaków i mięsa i wstawieniu do piekarnika, mamy 3 godziny wolnego. Tak upieczone ziemniaki nabierają pysznego dymnego i głębokiego smaku.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w dużą kostkę
- 2 duże cebule, obrane i pokrojone grubo
- 500 g kiełbasy wieprzowej
- 500 g wędzonego boczku
- 2 1/2 szklanki wody
- 1 kostka bulionu z wołowiny lub kurczaka
- 4 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekanej
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
- sól do smaku
- oraz żeliwny lub gliniany garnek z pokrywką
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzej do 150°C.
- Kiełbasę pokroić w grube plasterki, boczek w dużą kostkę.
- Wodę zagotować, rozpuścić w niej kostkę bulionową.
- W garnku układaj warstwami cebulę, boczek, kiełbasę, ziemniaki, aż do wyczerpania składników.
- Wlej do garnka bulion i postaw garnek na ogniu, doprowadź do wrzenia. Przypraw solą i pieprzem w ziarnach, dodaj listek laurowy i natkę pietruszki.
- Przykryj garnek pokrywką i uszczelnij pokrywkę pergaminem lub folią aluminiową.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez 3 godziny.
- Podawaj z ciemnym piwem.