Indyk w sosie curry - przepis delikatne mięso w kremowym sosie

Indyk w sosie curry - delikatne mięso w kremowym sosie
Autor: Shutterstock Indyk w sosie curry to można podać z ryżem lub pieczywem
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

W sosie curry zazwyczaj przygotowuje się kurczaka, jednak ja wolę wersję z jeszcze delikatniejszej piersi indyka. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a składniki łatwo dostępne. Mimo to danie nie jest takie zupełnie zwyczajne, bo kawałki indyka skąpane w aksamitnym i aromatycznym sosie smakują wprost obłędnie.

Z czym podawać indyka w sosie curry?

Indyka w sosie curry można podawać z wieloma dodatkami, choć najbardziej oczywisty i łatwodostępny jest oczywiście ryż - ja najbardziej lubię tę potrawę z ryżem jaśminowym lub basmati, ale właściwie z każdym rodzajem smakuje dobrze. Świetnym dodatkiem jest też indyjski chlebek naan, ale zamiast niego można podać na przykład podpieczoną na suchej patelni tortillę pszenną. A jeśli nie masz pod ręką nic z tych rzeczy indyka podaj z kromką białego pieczywa, którym po zjedzeniu mięsa można wydobyć resztki pysznego sosu z talerza.

Przepis na indyka w sosie curry

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg piersi indyczej
  • 0,5 kostki masła
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • 4 pomidory
  • 0,5 szklanki passaty pomidorowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyć, pokroić w kostkę, delikatnie posolić. Cebulę i czosnek obrać i posiekać, imbir obrać i zetrzeć na tarce lub również drobno posiekać.
  • Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem i imbirem, wsypać przyprawę curry i smażyć na małym ogniu kilka minut, ale tak by nie przypalić cebuli i czosnku.
  • Pomidory obrać i pokroić w kostkę, dodać do cebuli razem z passatą, zagotować. Do sosu włożyć indyka, naczynie przykryć i dusić mięso w sosie ok 30 min, aż będzie mięciutkie.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej