Indyk w sosie curry - przepis delikatne mięso w kremowym sosie
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
W sosie curry zazwyczaj przygotowuje się kurczaka, jednak ja wolę wersję z jeszcze delikatniejszej piersi indyka. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a składniki łatwo dostępne. Mimo to danie nie jest takie zupełnie zwyczajne, bo kawałki indyka skąpane w aksamitnym i aromatycznym sosie smakują wprost obłędnie.
Z czym podawać indyka w sosie curry?
Indyka w sosie curry można podawać z wieloma dodatkami, choć najbardziej oczywisty i łatwodostępny jest oczywiście ryż - ja najbardziej lubię tę potrawę z ryżem jaśminowym lub basmati, ale właściwie z każdym rodzajem smakuje dobrze. Świetnym dodatkiem jest też indyjski chlebek naan, ale zamiast niego można podać na przykład podpieczoną na suchej patelni tortillę pszenną. A jeśli nie masz pod ręką nic z tych rzeczy indyka podaj z kromką białego pieczywa, którym po zjedzeniu mięsa można wydobyć resztki pysznego sosu z talerza.
Przepis na indyka w sosie curry
SKŁADNIKI
- 0,5 kg piersi indyczej
- 0,5 kostki masła
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm korzenia imbiru
- 2 łyżki przyprawy curry
- 4 pomidory
- 0,5 szklanki passaty pomidorowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyć, pokroić w kostkę, delikatnie posolić. Cebulę i czosnek obrać i posiekać, imbir obrać i zetrzeć na tarce lub również drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem i imbirem, wsypać przyprawę curry i smażyć na małym ogniu kilka minut, ale tak by nie przypalić cebuli i czosnku.
- Pomidory obrać i pokroić w kostkę, dodać do cebuli razem z passatą, zagotować. Do sosu włożyć indyka, naczynie przykryć i dusić mięso w sosie ok 30 min, aż będzie mięciutkie.