Gulasz ziemniaczany - pomysł na tani obiad jednogarnkowy

2021-03-29
Gulasz ziemniaczany
Autor: Shutterstock Gulasz ziemniaczany to pomysł na smaczny, ale tani obiad.
łatwy
40 min
4

Gulasz ziemniaczany przygotujesz w pół godziny. Jest smaczny i aromatyczny, z wyczuwalną pikantną ostra nutą. Podajemy przepis na gulasz na bazie ziemniaków.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 papryczki pepperoni
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki kminku
  • 2 liście laurowe
  • mąka
  •  
  •  
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obierz i umyj, jednego zetrzyj na tarce, resztę pokrój w kotkę.
  • Obraną cebulę posiekaj w drobną kostkę i posmaż na maśle ze słodką papryką.
  • Dodaj ziemniaki, posiekane pepperoni (bez pestek) i bulion. Dodaj przyprawy i koncentrat.
  • Doprowadź do wrzenia, przykryj i zmniejsz ogień.
  • Przed zdjęciem gulaszu z gazu dodaj startego ziemniaka i odrobinę mąki, dokładnie wymieszaj.
  • Ponownie zagotuj, stale mieszając poczekaj aż danie nabierze kremowej konsystencji.