Gulasz ziemniaczany - pomysł na tani obiad jednogarnkowy
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Gulasz ziemniaczany przygotujesz w pół godziny. Jest smaczny i aromatyczny, z wyczuwalną pikantną ostra nutą. Podajemy przepis na gulasz na bazie ziemniaków.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 papryczki pepperoni
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka majeranku
- pół łyżeczki kminku
- 2 liście laurowe
- mąka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obierz i umyj, jednego zetrzyj na tarce, resztę pokrój w kotkę.
- Obraną cebulę posiekaj w drobną kostkę i posmaż na maśle ze słodką papryką.
- Dodaj ziemniaki, posiekane pepperoni (bez pestek) i bulion. Dodaj przyprawy i koncentrat.
- Doprowadź do wrzenia, przykryj i zmniejsz ogień.
- Przed zdjęciem gulaszu z gazu dodaj startego ziemniaka i odrobinę mąki, dokładnie wymieszaj.
- Ponownie zagotuj, stale mieszając poczekaj aż danie nabierze kremowej konsystencji.