Gulasz z soczewicy z kiełbaskami: syci i rozgrzewa

Gulasz z soczewicy z kiełbaskami
Autor: Shutterstock.com
łatwy
30 min
4

Gulasz z soczewicy z wędzonymi kiełbaskami to sycące danie jegnogarnkowe. Idealne, gdy dni są coraz chłodniejsze. Soczewica polecana jest przez dietetyków ze względu na walory zdrowotne. Ja polecam to danie, bo to łatwy, odżywczy i pyszny gulasz, w którym się rozsmakujesz razem z rodziną. Koniecznie wypróbuj prosty przepis na gulasz z soczewicy z wieprzowymi kiełbaskami! 

SKŁADNIKI

  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • 250 g soczewicy zielonej lub brązowej
  • 150 gramów wędzonego boczku lub bekonu
  • 1 łyżka oleju
  • 2 Liście laurowe
  • 1 duża lub 2 mniejsze marchewki
  • 500 g ziemniaków
  • 4 kiełbaski wieprzowe
  • sól i pieprz
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • 1-2 łyżeczki cukru dla zrównoważenia smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pora posiekaj drobno. Soczewicę i boczek opłucz.
  • Rozgrzej olej w dużym rondlu. Podsmaż w nim cebulę i pora. Dodać soczewicę, boczek i liście laurowe. Wlej około 1 1/2 l wody. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem około 25 minut.
  • W międzyczasie obierz, umyj i pokrój ziemniaki. Dodaj do soczewicy i gotuj przez kolejne 20 minut.
  • Wyjmij boczek z zupy. Usuń skórkę i pokrój boczek w drobną kostkę. Kiełbaski pokrój w plasterki. Podgrzej w zupie kostki boczku i plasterki kiełbaski.
  • Dopraw do smaku solą, pieprzem, octem i cukrem. 
  • Podawaj ze świeżym pieczywem, jako wyborne danie jednogarnkowe. 
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?

Zobacz GALERIĘ Dania jednogarnkowe - 12 sprawdzonych przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej