Gulasz z soczewicy z kiełbaskami: syci i rozgrzewa
2021-11-15
łatwy
30 min
4
Gulasz z soczewicy z wędzonymi kiełbaskami to sycące danie jegnogarnkowe. Idealne, gdy dni są coraz chłodniejsze. Soczewica polecana jest przez dietetyków ze względu na walory zdrowotne. Ja polecam to danie, bo to łatwy, odżywczy i pyszny gulasz, w którym się rozsmakujesz razem z rodziną. Koniecznie wypróbuj prosty przepis na gulasz z soczewicy z wieprzowymi kiełbaskami!
SKŁADNIKI
- 1 cebula
- 1/2 pora
- 250 g soczewicy zielonej lub brązowej
- 150 gramów wędzonego boczku lub bekonu
- 1 łyżka oleju
- 2 Liście laurowe
- 1 duża lub 2 mniejsze marchewki
- 500 g ziemniaków
- 4 kiełbaski wieprzowe
- sól i pieprz
- 2-3 łyżki octu winnego
- 1-2 łyżeczki cukru dla zrównoważenia smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pora posiekaj drobno. Soczewicę i boczek opłucz.
- Rozgrzej olej w dużym rondlu. Podsmaż w nim cebulę i pora. Dodać soczewicę, boczek i liście laurowe. Wlej około 1 1/2 l wody. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem około 25 minut.
- W międzyczasie obierz, umyj i pokrój ziemniaki. Dodaj do soczewicy i gotuj przez kolejne 20 minut.
- Wyjmij boczek z zupy. Usuń skórkę i pokrój boczek w drobną kostkę. Kiełbaski pokrój w plasterki. Podgrzej w zupie kostki boczku i plasterki kiełbaski.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem, octem i cukrem.
- Podawaj ze świeżym pieczywem, jako wyborne danie jednogarnkowe.
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?