Gulasz z karkówki z chili con carne. Przepis na jednogarnkowy, rozgrzewający obiad

gulasz z karkówki z chili con carne
Autor: Shutterstock
łatwy
60 min
4

Gulasz z karkówki z chili con carne to pyszne i aromatyczne połączenie kuchni węgierskiej i meksykańskiej. W potrawie znalazły się produkty typowe dla obu tych krajów. Gulasz sprawdzi się zwłaszcza w chłodniejsze dni. Nasyci i rozgrzeje w mroźne popołudnie. Doskonale smakuje odgrzany następnego dnia. Oto łatwy i szybki przepis na gulasz z karkówki z chili con carne.

Przepis na gulasz z karkówki z chili con carne

  • Przepis na ten sycący gulasz jest łatwy. Robi się go w kilku krokach, które nie sprawią problemów.
  • Z przepisu mogą skorzystać osoby, które dopiero zaczynają zdobywać wiedzę z zakresu domowego gotowania.
  • To przepis na szybki gulasz z karkówki. Czas przygotowania wynosi nie więcej niż kwadrans. Duszenie trwa trochę dłużej.
  • Lista potrzebnych produktów może wydać się długa, ale nie będą stanowić problemu. Wszystkie składniki są w większych i mniejszych sklepach spożywczych i bazarkach.
  • Do gulaszu zawsze należy wybierać jak najświeższe mięso i kupować je w sprawdzonych miejscach.
  • Zwykłą cebulę można zamienić na czerwoną, a także dodać papryki w innych kolorach.
  • Bazylię i oregano zastąpi gotowa przyprawa do pizzy lub potraw kuchni włoskiej.
  • Danie będzie jeszcze bardziej sycące, jeżeli doda się do niego pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • Do potrawy można dodać inne składniki. Sprawdzą się pieczarki i grzyby leśne, suszone pomidory, cukinia, marchewka, bakłażan, dynia czy ciecierzyca, a nawet jabłko.
  • Smak dania podkręci wędzony boczek.
  • Gulasz podaje się na obiad z kromką chleba, ryżem, kaszą lub drobnym makaronem. Dobrze smakuje również sam bez żadnych dodatków.
  • Gulasz z karkówki można serwować nawet w ciągu zwykłego tygodnia. To danie dodające energii i rozgrzewające. Najlepiej smakuje na jesieni i w zimie.

SKŁADNIKI

  • 800 g karkówki
  • 3 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 szklanka wywaru warzywnego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki przyprawy chili con carne
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki wędzonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karkówkę pokroić w kostkę, wycinając tłustsze kawałki i błonki. Przełożyć do miski, doprawić przyprawą chili con carne i wymieszać.
  • Cebulę pokroić w piórka. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
  • W garnku rozgrzać olej i smażyć na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodać paprykę i smażyć około 3 minut, często mieszając. Dodać karkówkę i smażyć, aż mięso zmieni kolor. Wlać bulion warzywny i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
  • Wlać passatę pomidorową i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, bazylią, oregano, cukrem oraz obiema paprykami. Wymieszać i gotować około 5 minut na średnim ogniu.
  • Podawać od razu z kromką chleba, ryżem, kaszą lub drobnym makaronem.
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku
Anna Szulc-Górska
więcej