Gulasz wołowy ze szparagami - przepyszne sezonowe danie
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Wołowina i szparagi - składniki pyszne, choć nie należące do najtańszych. Warto jednak choć raz w sezonie szparagowym przygotować to danie, bo jest obłędnie pyszne. Może na uroczysty obiad z rodziną. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 600 g wołowiny
- 300 gram szparagów
- 3 łyżki oleju arachidowego
- 3 łyżki bulionu
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki białego, wytrawnego wina
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wino wymieszać z sosem sojowym i rozprowadzić w nim mąkę.
- Wołowinę pokroić w paseczki, polać powstałą emulsją i odstawić na 30 min.
- Szparagi obrać, pokroić na kawałki i podsmażyć przez chwilę na połowie oleju, po czym wlać bulion, posolić i dusić 10 min.
- Resztę oleju rozgrzać na patelni i usmażyć na nim mięso na jasnobrązowy kolor. Najlepiej cały czas mieszać, aby mięso się nie przypaliło.
- Miękką już wołowinę przełożyć do szparagów i dusić jeszcze chwilę razem.