Gulasz wołowy: klasyczny przepis na gulasz z wołowiny z dodatkiem wina

2022-01-10
Gulasz wołowy: klasyczny przepis na gulasz z dodatkiem wina
Autor: thinkstockphotos.com Gulasz wołowy w klasycznej wersji przygotowywany był z wołowiny
łatwy
90 min
4

Dieta bezglutenowa

Gulasz wołowy to klasyczne danie kuchni węgierskiej, które, zapewne za pośrednictwem monarchii austro-węgierskiej, podbiło Europę. Ta węgierska potrawa narodowa wywodzi się z kuchni pasterskiej, ale danie stopniowo awansowało na salony jako  smaczne, stosunkowo łatwe do przygotowania, umożliwiające kilkakrotne odgrzewanie. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg wołowiny na gulasz (nie muszą to być kawałki polędwicy albo udźca, ważne by były pozbawione włókien i błon)
  • 5 cebul
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • pół szklanki czerwonego wina (opcjonalnie)
  • 4 łyżki oleju lub smalcu świeżo wytopionego ze słoniny
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka papryki ostrej - smaczna będzie papryka wędzona
  • ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić na małe kawałki, mniej więcej jednakowej wielkości
  • Cebulę pokroić w piórka, połowę tłuszczu rozgrzać w naczyniu, w którym będziemy  przygotowywać gulasz, wrzucić cebulę, zrumienić, przełożyć na talerz
  • Do naczynia dodać resztę tłuszczu, mocno rozgrzać i zrumienić mięso. Można wrzucać mięso partiami, by temperatura tłuszczu nie spadła.
  • Dodać cebulę, oprószyć mięso pieprzem i solą, można dodać ziele angielskie i liść laurowy
  • Przecier wymieszać z wodą, podlać nim mięso. Dodać wino.
  • Dusić pod przykryciem godzinę, mieszając od czasu do czasu. Gdyby płyn wyparował - uzupełnić wodą.
  • Gdy mięso jest już miękkie, dodać oba rodzaje papryki, wymieszać i zagotować.
  • Gulasz wołowy można podawać z makaronem, kluskami kładzionymi lub świeżym pieczywem.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?

Galeria: TOP 11 przepisów na gulasze