Gulasz wołowy: klasyczny przepis na gulasz z wołowiny z dodatkiem wina
2022-01-10
łatwy
90 min
4
Dieta bezglutenowa
Gulasz wołowy to klasyczne danie kuchni węgierskiej, które, zapewne za pośrednictwem monarchii austro-węgierskiej, podbiło Europę. Ta węgierska potrawa narodowa wywodzi się z kuchni pasterskiej, ale danie stopniowo awansowało na salony jako smaczne, stosunkowo łatwe do przygotowania, umożliwiające kilkakrotne odgrzewanie.
SKŁADNIKI
- 1 kg wołowiny na gulasz (nie muszą to być kawałki polędwicy albo udźca, ważne by były pozbawione włókien i błon)
- 5 cebul
- 3/4 szklanki gorącej wody
- pół szklanki czerwonego wina (opcjonalnie)
- 4 łyżki oleju lub smalcu świeżo wytopionego ze słoniny
- 2 łyżki przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka papryki ostrej - smaczna będzie papryka wędzona
- ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić na małe kawałki, mniej więcej jednakowej wielkości
- Cebulę pokroić w piórka, połowę tłuszczu rozgrzać w naczyniu, w którym będziemy przygotowywać gulasz, wrzucić cebulę, zrumienić, przełożyć na talerz
- Do naczynia dodać resztę tłuszczu, mocno rozgrzać i zrumienić mięso. Można wrzucać mięso partiami, by temperatura tłuszczu nie spadła.
- Dodać cebulę, oprószyć mięso pieprzem i solą, można dodać ziele angielskie i liść laurowy
- Przecier wymieszać z wodą, podlać nim mięso. Dodać wino.
- Dusić pod przykryciem godzinę, mieszając od czasu do czasu. Gdyby płyn wyparował - uzupełnić wodą.
- Gdy mięso jest już miękkie, dodać oba rodzaje papryki, wymieszać i zagotować.
- Gulasz wołowy można podawać z makaronem, kluskami kładzionymi lub świeżym pieczywem.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?