Grillowane udka kurczaka z sosem tabasco - ostro i z charakterem

Udka kurczaaka z tabasco
Autor: Shutterstock Udka kurczaaka z tabasco to potrawa z ogniem
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Grillowane udka kurczaka z sosem tabasco to potrawa dla miłośników pikantnych potraw. Stopień ostrości można jednak dostosować pod siebie odpowiednio zmniejszając lub zwiększając ilość ostrego sosu dodanego do dania. Dwie czy trzy krople sprawą ze kurczak będzie lekko pikantny, ale nadal dla każdego. Jeśli dodasz więcej, nie każdy zaakceptuje danie.

SKŁADNIKI

  • 4 udka kurczaka ze skórą
  • kilka kropli tabasco
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki balsamico
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Udka umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i tabasco. Odstawić aby przeszły aromatem przypraw.
  • Miód wymieszać z octem i oliwą, dodać nieco tabasco.
  • Aluminiową tackę do grillowania posmarować oliwą, ułożyć na niej udka i polać sosem miodowym.
  • Udka grillować ok 20-25 minut, co jakiś czas przekręcając, polewać wypływającym sosem.
Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej