Grillowane udka kurczaka z sosem tabasco - ostro i z charakterem
2021-06-05
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Grillowane udka kurczaka z sosem tabasco to potrawa dla miłośników pikantnych potraw. Stopień ostrości można jednak dostosować pod siebie odpowiednio zmniejszając lub zwiększając ilość ostrego sosu dodanego do dania. Dwie czy trzy krople sprawą ze kurczak będzie lekko pikantny, ale nadal dla każdego. Jeśli dodasz więcej, nie każdy zaakceptuje danie.
SKŁADNIKI
- 4 udka kurczaka ze skórą
- kilka kropli tabasco
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki balsamico
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Udka umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i tabasco. Odstawić aby przeszły aromatem przypraw.
- Miód wymieszać z octem i oliwą, dodać nieco tabasco.
- Aluminiową tackę do grillowania posmarować oliwą, ułożyć na niej udka i polać sosem miodowym.
- Udka grillować ok 20-25 minut, co jakiś czas przekręcając, polewać wypływającym sosem.
Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?