Grillowane schabowe z solanki - przepis na miękkie i soczyste steki ze schabu

Grillowane schabowe z solanki
Autor: Shutterstock Grillowane schabowe z solanki są miękkie i delikatne.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Schabowe z solanki upieczone na grillu są miękkie, soczyste i aromatyczne. Mieszanka przypraw, którą naciera się mięso nadaje im fantastyczny smak i obezwładniający zapach. To znakomity sposób na schabowe inaczej.

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety ze schabu o grubości 3 cm
  • Solanka:
  • 3 łyżki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 l wody
  • Przyprawa:
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki przyprawy wymieszać. Sól i cukier rozpuścić w wodzie.
  • Mięso włożyć do szczelnego worka (najwygodniejszy jest strunowy), zalać solanką.
  • Worek z mięsem włożyć do lodówki na 1 godz. Po tym czasie mięso wyjąć, osuszyć i natrzeć mieszanką przypraw.
  • Przygotować grilla w taki sposób aby uzyskać dwie przestrzenie: gorącą - z podwójną warstwą węgla oraz średnią z pojedynczą warstwą węgla.
  • Mięso układać na gorącej części grilla i smażyć bez przykrycia po 3 minuty z każdej strony.
  • Następnie przełożyć na część ze średnią temperaturą, przykryć folią aluminiową i dopiekać ok 10 min.
  • Przełożyć mięso na półmisek, przykryć ponownie folią aluminiową i odstawić na 5 minut, po tym czasie podawać.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej