Grillowane schabowe z solanki - przepis na miękkie i soczyste steki ze schabu
2021-07-14
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Schabowe z solanki upieczone na grillu są miękkie, soczyste i aromatyczne. Mieszanka przypraw, którą naciera się mięso nadaje im fantastyczny smak i obezwładniający zapach. To znakomity sposób na schabowe inaczej.
SKŁADNIKI
- 4 kotlety ze schabu o grubości 3 cm
- Solanka:
- 3 łyżki soli
- 3 łyżki cukru
- 1,5 l wody
- Przyprawa:
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka curry
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka brązowego cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki przyprawy wymieszać. Sól i cukier rozpuścić w wodzie.
- Mięso włożyć do szczelnego worka (najwygodniejszy jest strunowy), zalać solanką.
- Worek z mięsem włożyć do lodówki na 1 godz. Po tym czasie mięso wyjąć, osuszyć i natrzeć mieszanką przypraw.
- Przygotować grilla w taki sposób aby uzyskać dwie przestrzenie: gorącą - z podwójną warstwą węgla oraz średnią z pojedynczą warstwą węgla.
- Mięso układać na gorącej części grilla i smażyć bez przykrycia po 3 minuty z każdej strony.
- Następnie przełożyć na część ze średnią temperaturą, przykryć folią aluminiową i dopiekać ok 10 min.
- Przełożyć mięso na półmisek, przykryć ponownie folią aluminiową i odstawić na 5 minut, po tym czasie podawać.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad