Gołąbki z kaszanką: przepis na gołąbki inaczej
2022-01-31
łatwy
45 min
4
Gołąbki z kaszanką to zaskakujący, ale bardzo smaczny pomysł na gorącą przystawkę lub danie główne, jeśli podacie gołąbki z ziemniakami. Dobrze doprawiona kaszanka doskonale nadaje się na farsz. I to nie tylko do gołąbków. Do tego przepisu wybierzcie kaszankę dobrej jakości, najlepiej z wątróbką. Wielbiciele kaszanki będą zachwyceni nietypowymi gołąbkami.
Do nadzienia z kaszanki można dodać surową, pokrojoną w kostkę wątróbkę wieprzową.
SKŁADNIKI
- 12 liści kapusty włoskiej
- 500 gramów dobrej kaszanki
- 1 spora cebula
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka chrzanu z octem
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 2 łyżki tartej bułki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- 1. W sporym garnku zagotuj osoloną wodę. Oddziel delikatnie 12-15 liści kapusty i ugotuj każdy przez kilka minut do zmięknięcia. Możesz ściąć nadmiar łodygi liścia. Przełóż na kilka minut do lodowatej wody i odsącz.
- 2. Na patelni rozgrzej olej, usmaż cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Kiedy zacznie się rumienić dodaj pokrojoną w kostkę kaszankę. Smaż do momentu, aż kaszanka zrobi się ciemniejsza. Dopraw musztardą, chrzanem, pieprzem i majerankiem. Przełóż do miski i dodaj tartą bułkę, dokładnie wymieszaj masę.
- 3. Do dużego garnka wlej 5 cm wody i włącz grzanie. Umieść w środku specjalny koszyk do gotowania na parze. Weź jeden liść kapusty i połóż na jednym z jego końców 2-3 łyżki farszu. Złóż najpierw boki, a później zawiń gołąbek wzdłuż. Odłóż na koszyk do garnka. Po skończeniu nakryj garnek pokrywką i gotuj jakieś 15 minut.
- 4. Podawaj gorące gołąbki z Sosem grzybowym.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?