Glazurowane żeberka cytrusowe - pyszny mięsny obiad z owocowym aromatem tle
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Glazurowane żeberka cytrusowe to danie pochodzące z kuchni chińskiej. Znakomite żeberka wieprzowe zamarynowane w sosie sojowym i soku owocowym są aromatyczne i kruche. Słodka owocowa glazura sprawia, ze mięso ma oryginalny smak i pięknie wygląda.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 kg żeberek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki marmolady pomarańczowej
- 1 łyżka sosu hoi sin
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sos sojowy wymieszać z sokami owocowymi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Żeberka pokroić na nieduże części, włożyć do sporego woreczka strunowego i zalać marynatą.
- Woreczek z mięsem włożyć do lodówki na noc.
- Następnego dnia żeberka ułożyć na wyłożonej folią aluminiowa blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C.
- Piec 40 minut, w połowie tego czasu mięso przekręcić. Upieczone żeberka wyjąć z piekarnika.
- Marmoladę pomarańczową wymieszać s sosem hoi sin. Połowa glazury natrzeć żeberka i wstawić ponownie do piekarnika na 10 min.
- Obrócić żeberka na drugą stronę, natrzeć resztą mieszanki i piec jeszcze 10 in.