Gęsia szyja nadziewana - wyśmienity przepis
2021-03-29

łatwy
100 min
4
Gęsia szyja to prawdziwy rarytas, a faszerowana nadzieniem z wątróbki i słoniną to prawdziwe niebo gębie. Sprawdź, jak przyrządzić nadziewaną szyjkę gęsi. Oto prosty przepis na smaczną gęsinę.
SKŁADNIKI
- skóra z gęsiej szyjki
- 30 dag wieprzowiny
- 30 dag wątróbki drobiowej
- 1 kajzerka
- 1 jajko
- 2-3 dag słoniny
- sól
- majeranek
- pieprz
- imbir
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Skórkę szyjki dokładnie czyścimy i płuczemy uważając, by jej nie rozerwać.
- Bułkę moczymy w wodzie.
- Mięso mielimy z wątróbką i namoczoną, odciśniętą bułką.
- Do masy dodajemy surowe jajko i pokrojoną w drobną kostkę surową słoninę oraz przyprawy do smaku. Całość dobrze mieszamy.
- Nadziewamy delikatnie farszem szyjkę i zaszywamy z obu stron. Pieczemy najlepiej razem z całą gęsią.
- Nadziewaną szyję gęsi podajemy na gorąco z ziemniakami, surówką z kapusty albo na zimno pokrojoną w ukośne plastry z pieczywem i chrzanem lub borówkami.