Gęsia szyja nadziewana - wyśmienity przepis

2021-03-29
Gęsia szyja nadziewana - wyśmienity przepis
Autor: thinkstockphotos.com Gęsia szyja faszerowana nadzieniem z wątróbki i słoniną to prawdziwy rarytas.
łatwy
100 min
4

Gęsia szyja to prawdziwy rarytas, a faszerowana nadzieniem z wątróbki i słoniną to prawdziwe niebo gębie. Sprawdź, jak przyrządzić nadziewaną szyjkę gęsi. Oto prosty przepis na smaczną gęsinę. 

SKŁADNIKI

  • skóra z gęsiej szyjki
  • 30 dag wieprzowiny
  • 30 dag wątróbki drobiowej
  • 1 kajzerka
  • 1 jajko
  • 2-3 dag słoniny
  • sól
  • majeranek
  • pieprz
  • imbir

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Skórkę szyjki dokładnie czyścimy i płuczemy uważając, by jej nie rozerwać.
  • Bułkę moczymy w wodzie.
  • Mięso mielimy z wątróbką i namoczoną, odciśniętą bułką.
  • Do masy dodajemy surowe jajko i pokrojoną w drobną kostkę surową słoninę oraz przyprawy do smaku. Całość dobrze mieszamy.
  • Nadziewamy delikatnie farszem szyjkę i zaszywamy z obu stron. Pieczemy najlepiej razem z całą gęsią.
  • Nadziewaną szyję gęsi podajemy na gorąco z ziemniakami, surówką z kapusty albo na zimno pokrojoną w ukośne plastry z pieczywem i chrzanem lub borówkami.