Genialne mielone wieprzowe z jabłkiem i cebulą: sprytny trik na soczyste kotlety
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Mielone wieprzowe z dodatkiem jabłka i cebuli to sprytny trik na soczyste kotlety. Wasza rodzina będzie zachwycona. A jeśli macie opory przed użycie jabłka, przypominamy, że wieprzowina i jabłka to para doskonała. Enzymy zawarte w miąższu jabłek zmiękczają mięso wieprzowe.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa wieprzowego, mielonego
- 2 zielone jabłka, starte
- 2 jajka
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 1 czerwona cebula, drobno pokrojona
- 1 łyżka natki pietruszki
- 2 łyżki musztardy stołowej
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu.
- W misce wymieszać mięso mielone ze startym jabłkiem, zeszkloną cebulą, natką pietruszki, rozmąconymi jajkami, tartą bułką i musztardą. wyrobić na jednolitą masę.
- Z masy uformować okrągłe kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
- Podawać z keczupem, ogórkami małosolnymi i ziemniakami.