Genialne mielone wieprzowe z jabłkiem i cebulą: sprytny trik na soczyste kotlety

Genialne mielone wieprzowe z jabłkiem i cebulą: sprytny trik na soczyste kotlety
Autor: Shutterstock Wieprzowe mielone z dodatkiem tartego jabłka są pysznie soczyste 
łatwy
45 min
4

Mielone wieprzowe z dodatkiem jabłka i cebuli to sprytny trik na soczyste kotlety. Wasza rodzina będzie zachwycona. A jeśli macie opory przed użycie jabłka, przypominamy, że wieprzowina i jabłka to para doskonała. Enzymy zawarte w miąższu jabłek zmiękczają mięso wieprzowe. 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa wieprzowego, mielonego
  • 2 zielone jabłka, starte
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 1 czerwona cebula, drobno pokrojona
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. 
  • W misce wymieszać mięso mielone ze startym jabłkiem, zeszkloną cebulą, natką pietruszki, rozmąconymi jajkami, tartą bułką i musztardą. wyrobić na jednolitą masę. 
  • Z masy uformować okrągłe kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
  • Podawać z keczupem, ogórkami małosolnymi i ziemniakami.