Frittata z resztek. Pomysł na szybki obiad z resztek w lodówce

Frittata z resztek
Autor: Shutterstock Frittata z resztek to znakomity sposób na oszczędny obiad.
łatwy
30 min
4

Frittata to rodzaj omletu. W jajecznej masie zatapiamy smakowite kawałki warzyw, wędlin lub serów i całość smażymy lub zapiekamy razem. Wychodzi smaczne danie, idealne na lunch, obiad lub ciepłą kolację. Jeśli chcesz wykorzystać zalegające w lodówce resztki, to idealny sposób na nie. Będziesz mieć pyszny obiad i nic się nie zmarnuje.

Chyba jedyna gorszą rzeczą od wrzucania resztek dobrego jedzenia do śmieci, jest ponowne podgrzanie ich w kuchence mikrofalowej i zmuszenie się do zjedzenia w takiej podeschniętej i nieapetycznej postaci. To może jedynie zniechęcić d niemarnowania.

Są sposoby na to by resztki zużytkować, a przy okazji mieć naprawdę smaczny posiłek. Znakomitym rozwiązaniem jest przygotowanie w takiej sytuacji frittaty, która połknie niemal każde warzywo, kawałek wędliny, sera czy nawet ziarna.

Potraktuj ten przepis jako wskazówkę i użyj wszelkich gotowanych warzyw, które czają się w twojej lodówce. Wszystko tu pasuje - od brokułów po brukselkę i słodkie ziemniaki. Jeśli chcesz dodać mięso, zrób to. Masz ziarna? Wrzuć je. Jedyną rzeczą, o której należy pamiętać, to fakt, że warzywa powinny być (przynajmniej wstępnie) ugotowane, w przeciwnym razie wyschną w piekarniku. Aha, i nie zapomnij o jajkach - w końcu to frittata.

SKŁADNIKI

  • 8 jajek
  • 0,5 szklanki tartego lub pokruszonego sera
  • 1 posiekana cebulka (albo shalotka, albo por
  • 1 pomidor lub papryka (opcjonalnie)
  • 2 szklanki ugotowanych/pieczonych i pokrojonych warzyw (brokuły, kalafior, ziemniaki, bataty, brukselka, marchew, pietruszka, fenkuł)
  • 1 szklanka pokrojonych drobno pieczonych lub gotowanych mięs lub wędlin
  • 2-3 łyżki siekanej zieleniny
  • sól i pieprz
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka rozkłócić rózgą lub widelcem, aż białka i żółtka dokładnie się połączą, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić
  • Olej rozgrzać na patelni (najlepiej takiej, która można wstawić do piekarnika) i zeszklić na nim cebulę, następnie dodać do niej pozostałe warzywa i mięso. Wymieszać.
  • Na patelnię wlać rozkłócone jajka i smażyć 5 minut mieszając od czasu do czasu. Patelnie przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Zapiekać 10-15 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i pozostawić na kilka minut. Następnie pokroić i podawać.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej