Filet z pytona z limonką i dymką. Naukowcy polecają mięso z węża
Naukowcy twierdzą, że mięso pytona to przyszłość. Jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. To dobre źródło białka. Przekonali się o tym mieszkańcy Azji, którzy przyrządzają pytona na tysiąc rożnych sposobów. Nie trzeba jednak udawać się w daleką podróż, żeby się o tym przekonać. Mięso pytona można zjeść także w Polsce. Jak przygotować steki z mięsa pytona? Oto sprawdzony przepis na filet z pytona z limonką i dymką.
Filet z pytona z limonką i dymką – składniki
Na liście składników, które potrzebne są do przyrządzenia tego smacznego i oryginalnego dania z węża, znalazło się kilka łatwo dostępnych produktów. Mięso pytona dostępne jest na zamówienie w polskich sklepach, ale trzeba liczyć się z tym, że słono kosztuje.
Aby zrobić pyszny azjatycki obiad z węża dusiciela, należy przygotować takie składniki jak:
- filet z pytona
- dymka ze szczypiorem
- limonka
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, chili
- olej do smażenia
Jak zrobić filet z pytona z limonką i dymką?
Przepis na to oryginalne danie kuchni azjatyckiej nie jest trudny. Filet z pytona z limonką i dymką robi się łatwo i bardzo szybko. Wystarczy naciąć odpowiednio mięso węża, doprawić je i usmażyć na patelni. Warto pamiętać, aby smażenie nie trwało dłużej niż 30 sekund. Zbyt długa obróbka termiczna może spowodować, że filet z pytona stanie się gumowaty i niesmaczny.
Jak podawać filet z pytona z limonką i dymką?
Smaczny filet z pytona wzbogacony sokiem z limonki, dymką i szczypiorem to pomysł na oryginalny obiad w azjatyckim stylu. Można podać do niego kolorowy miks sałat podkręcony ostrym sosem czy surówkę z kapusty pekińskiej. Sprawdzi się też ryż.
SKŁADNIKI
- 1 filet z pytona (dostępne na zamówienia w niektórych delikatesach internetowych)
- 2 dymki ze szczypiorem
- 1 limonka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mielonego chilli
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cienki plaster mięsa pytona położyć na desce i bardzo ostrym nożem naciąć jego powierzchnię, ale w taki sposób, aby nie przekroić mięsa do końca. Tak samo postąpić z drugiej strony plastra. Tak przygotowane mięso pokroić na paski.
- Mięso pytona przełożyć do miski i wlać olej. Dodać posiekaną dymkę ze szczypiorem. Doprawić solą, pieprzem i chili. Skropić sokiem z limonki. Wymieszać.
- Na bardzo mocno rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju. Smażyć na nim mięso pytona z każdej strony około 40 sekund.
- Podawać z kolorową mieszanką sałat i pomidorkami koktajlowymi skropionymi sokiem z limonki.