To doskonałe źródło białka. Naukowcy zapraszają na obiad z pytona
Według najnowszych badań australijskich naukowców z Macquarie University w Sydney mięso pytona może w przyszłości stać się jednym z głównych źródeł białka. Mięso tego węża jest jadalne i uważane za wyjątkowo zdrowe. Jakie zalety kulinarne ma mięso pytona? Jak się je przyrządza?
Spis treści
- Mięso pytona przyszłością odżywiania
- Właściwości zdrowotne mięsa pytona
- Jak smakuje mięso pytona?
- Jakie dania można przyrządzić z mięsa pytona?
- Kiedy mięso pytona trafi na stoły?
Mięso pytona przyszłością odżywiania
Wyniki badań naukowych potwierdzają, że mięso tego gatunku węża może w przyszłości królować na naszych stołach. Już teraz potraw z pytonem w roli głównej można spróbować w USA i w Azji.
Na Florydzie i w krajach azjatyckich mięso pytona jest łatwo dostępne i często przygotowywane. W tropikalnym klimacie węże dusiciele łatwo się mnożą, szybko rosną i często, gdy zbytnio zbliżają się do siedzib ludzkich, są eliminowane. Ich mięso to sama tkanka mięśniowa, zero tłuszczu i oryginalny smak, dlatego tak chętnie wykorzystywane jest do celów kulinarnych. Mięso węży trafia na stoły, a tłuszcz, skóra i żółć wykorzystywane są jako naturalne lekarstwa.
Na Florydzie kilogram mięsa pytona kosztuje około 130 dolarów. Porcja pizzy z mięsem pytona kosztuje 45 dolarów. Podobnie jest w Azji, gdzie pyton stanowi prawdziwy rarytas. Mięso pytona może kupić także w polskich sklepach. Dostępne jest na zamówienie, ale cena może przyprawić o zawrót głowy. Kilogram filetów z pytona kosztuje ponad 400 zł. Polscy i amerykańscy dystrybutorzy sprzedają pytony certyfikowane i przebadane weterynaryjnie.
Właściwości zdrowotne mięsa pytona
Mieszkańcy Azji spożywają mięso pytona nie tylko ze względu na walory smakowe. W Wietnamie, Tajlandii, Japonii i na Filipinach mięso węża uważane jest za bardzo zdrowe i wykazujące działanie lecznicze. Uważają, że ma niezwykłą moc, która może pomóc w wielu chorobach. Regularne jedzenie tego węża sprzyja takim schorzeniom jak:
- duszności u chorych, którzy cierpią na astmę lub inne problemy z oddychaniem
- bóle pleców
- zaburzenia czynności nerek
- cukrzyca
- reumatyzm
- choroby wątroby
- impotencja
- choroby skóry
Jak smakuje mięso pytona?
Mięso pytona jest zwarte i delikatne. Jego smak można określić jako słono-słodkawy. Konsystencja przypomina kalmary. Pyton Zwiera sporą porcję białka. Mięso węża jest ubogie w tłuszcz, dlatego poddawane zbyt długiej obróbce cieplnej może stać się gumowate.
Jakie dania można przyrządzić z mięsa pytona?
W Wietnamie i na Filipinach podawane są takie przysmaki z pytona jak zupa, kotleciki czy sajgonki. Popularny jest smażony wąż i gotowany z ziołami. Spożywa się nawet mielone kości, a skórkę węża podaje się na chrupiąco. W USA na Florydzie oprócz smażonych steków z pytona skosztować można pizzy z mięsem węża.
Kiedy mięso pytona trafi na stoły?
Chociaż w Azji i USA mięso węży jest znane i popularne, może minąć wiele lat, zanim trafi na europejskie talerze. Dlatego naukowcy wciąż prowadzą badania, które mają na celu przekonanie ludzi, że mięso wężowe może w przyszłości zastąpić wołowinę czy wieprzowinę. Już teraz warto wiedzieć, jakie właściwości ma mięso pytona i jak można je przyrządzić.