Filet z piersi kurczaka zapiekany z białą kapustą i pieczarkami

Filet z piersi kurczaka zapiekany z białą kapustą i pieczarkami
Autor: Shutterstock Filet drobiowy zapiekany z białą kapustą i pieczarkami w sosie śmietanowo-pomidorowym
łatwy
45 min
4

Filet z piersi kurczaka zapiekany z białą kapustą i pieczarkami to zdrowa porcja mięsa oraz warzyw dla całej rodziny. Tak przygotowana pierś kurczaka jest soczysta i pyszna. Wypróbuj ten przepis i ciesz się smakiem tego łatwego dania z piekarnika. 

Piersi kurczaka hasselback: instrukcja krok po kroku

SKŁADNIKI

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 2 łyżki majonezu 
  • przyprawy: papryka, czosnek granulowany, pieprz, sól
  • 1/2 główki kapusty białej, pokrojonej drobno
  • 1 cebula
  • 80 g pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 150 ml śmietany 30% lub 36%
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • listki bazylii do dekoracji (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Majonez wymieszać z papryką, czosnkiem i pieprzem. Ewentualnie dodać soli. 
  • Mieszaniną majonezu pokryć filety z piersi kurczak. Odstawić. 
  • Kapustę przełożyć do durszlaka, posolić i pozostawić na 15 minut. Odcisnąć, przepłukać i ponownie odsączyć.
  • Na patelni rozgrzać olej. Dodać pieczarki. Smażyć do zrumienienia.
  • Na patelnię dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. 
  • Śmietanę wymieszać z koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. 
  • Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem. Na dnie ułożyć kapustę. Na kapuście rozłożyć usmażone pieczarki i cebulę. Na tym podkładzie ułożyć filety z piersi kurczaka. Polać sosem śmietanowo-pomidorowym.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec 30-35 minut. 
  • Przed podaniem pokroić pierś na plastry. Podawać póki gorące udekorowane listkami bazylii. Jako dodatek podaj ugotowane ziemniaki, kaszę lub ryż. 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej