Fileciki z piersi kurczaka w serowo-musztardowej panierce

Fileciki z piersi kurczaka w serowo-musztardowej panierce
Autor: Shutterstock Fileciki z piersi kurczaka w serowo-musztardowej panierce nie są smażone, ale pieczone, co nieco zmniejsza ich kaloryczność
łatwy
25 min
4

Znakomity sposób na podanie piersi kurczaka. Zamiast zwykłej panierki, cudownie chrupiąca serowa skórka, zaostrzona smakiem musztardy i świeżością szczypiorku. Polecam te kotlety, bo są pyszne. Świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami lub z ryżem i porządną porcją zielonej sałatki.

SKŁADNIKI

  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 łyżki tartego żółtego sera
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W jednej miseczce wymieszać dokładnie musztardę z mlekiem.
  • W drugiej misce wymieszać ser żółty z mąką i szczypiorkiem.
  • Piersi kurczaka pokroić na nieduże kotleciki. 
  • Każdy kotlet zanurzyć w musztardzie z mlekiem a następnie panierować w serze.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej kotleciki.
  • Resztę sera z mąką zmieszać z musztardą i papką posmarować wierzch kotletów.
  • Wstawić do nagrzanego do 190 st.C. piekarnika i piec ok 30-40 minut.
"Kuchnia afrodyzjaków" rozpieszcza zmysły. Artur Szydłowski, szef kuchni restauracji Monticello uczy, jak przygotować sałatkę z kurczakiem capresini.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej