Fileciki z piersi kurczaka w serowo-musztardowej panierce
2022-05-18
łatwy
25 min
4
Znakomity sposób na podanie piersi kurczaka. Zamiast zwykłej panierki, cudownie chrupiąca serowa skórka, zaostrzona smakiem musztardy i świeżością szczypiorku. Polecam te kotlety, bo są pyszne. Świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami lub z ryżem i porządną porcją zielonej sałatki.
SKŁADNIKI
- 2 piersi z kurczaka
- 3 łyżki tartego żółtego sera
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W jednej miseczce wymieszać dokładnie musztardę z mlekiem.
- W drugiej misce wymieszać ser żółty z mąką i szczypiorkiem.
- Piersi kurczaka pokroić na nieduże kotleciki.
- Każdy kotlet zanurzyć w musztardzie z mlekiem a następnie panierować w serze.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej kotleciki.
- Resztę sera z mąką zmieszać z musztardą i papką posmarować wierzch kotletów.
- Wstawić do nagrzanego do 190 st.C. piekarnika i piec ok 30-40 minut.
"Kuchnia afrodyzjaków" rozpieszcza zmysły. Artur Szydłowski, szef kuchni restauracji Monticello uczy, jak przygotować sałatkę z kurczakiem capresini.