Faszerowany kurczak - przepis na święta

2021-03-29
świąteczny kurczak faszerowany
Autor: thinkstockphotos.com Kurczak świąteczny nadziewany farszem z wątróbką
łatwy
60 min
4

Świąteczny kurczak faszerowany nadzieniem z wątróbki - ten przepis polecamy na obiad lub uroczystą kolację. Pieczony kurczak będzie smaczną odskocznią od tradycyjnych potraw świątecznych. Spróbujcie przygotować smacznego kurczaka w ziołach faszerowanego nadzieniem z wątróbką. 

SKŁADNIKI

  • kurczak
  • Farsz:
  • 250 g drobno zmielonego mięsa drobiowego (można użyć mięsa mieszanego, do okrawków piersi dodając np. kurze serca)
  • 10 dag wątróbki drobiowej
  • 2 jaja
  • pęczek natki pietruszki, ew. garść kolendry
  • mała cebula
  • 2 łyżki papryki
  • łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
  • kawałek czerstwej bułki i trochę mleka
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka czyścimy, myjemy, osuszamy ściereczką.
  • Od środka i od wewnątrz starannie nacieramy masą zrobioną z majeranku, pieprzu, soli, papryki i kilku łyżek oliwy, które połączą przyprawy. Można też dodać pół ząbka czosnku, ale ostrożnie – mięso jest delikatne w smaku. Kurczaka zostawiamy na noc w lodówce, by dobrze przeszedł przyprawami.
  • Wątróbkę smażymy z posiekaną cebulą, studzimy i mielimy. Podobnie robimy z mielonym mięsem.
  • Namoczoną w mleku bułkę odciskamy, dodajemy do wątróbki, dorzucamy jaja, posiekane drobno zioła, pozostałe przyprawy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • Kurczaka wypełniamy farszem, zaszywamy ciasno bawełnianą, niebarwioną nicią. Można też do spięcia tuszki użyć wykałaczek, ale wtedy większe jest ryzyko, że farsz wypłynie.
  • Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego, dolewamy szklankę bulionu, wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Później temperaturę zmniejszamy do 180 stopni. Czas pieczenia może być różny – przyjmujemy godzinę na każdy kilogram kurczaka. Co jakiś czas podlewamy wyciekającym sosem, żeby powstała chrupiąca skórka.
Redakcja
więcej