Faszerowany kurczak - przepis na święta
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Świąteczny kurczak faszerowany nadzieniem z wątróbki - ten przepis polecamy na obiad lub uroczystą kolację. Pieczony kurczak będzie smaczną odskocznią od tradycyjnych potraw świątecznych. Spróbujcie przygotować smacznego kurczaka w ziołach faszerowanego nadzieniem z wątróbką.
SKŁADNIKI
- kurczak
- Farsz:
- 250 g drobno zmielonego mięsa drobiowego (można użyć mięsa mieszanego, do okrawków piersi dodając np. kurze serca)
- 10 dag wątróbki drobiowej
- 2 jaja
- pęczek natki pietruszki, ew. garść kolendry
- mała cebula
- 2 łyżki papryki
- łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
- kawałek czerstwej bułki i trochę mleka
- majeranek
- sól
- pieprz
- cytryna
- oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka czyścimy, myjemy, osuszamy ściereczką.
- Od środka i od wewnątrz starannie nacieramy masą zrobioną z majeranku, pieprzu, soli, papryki i kilku łyżek oliwy, które połączą przyprawy. Można też dodać pół ząbka czosnku, ale ostrożnie – mięso jest delikatne w smaku. Kurczaka zostawiamy na noc w lodówce, by dobrze przeszedł przyprawami.
- Wątróbkę smażymy z posiekaną cebulą, studzimy i mielimy. Podobnie robimy z mielonym mięsem.
- Namoczoną w mleku bułkę odciskamy, dodajemy do wątróbki, dorzucamy jaja, posiekane drobno zioła, pozostałe przyprawy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Kurczaka wypełniamy farszem, zaszywamy ciasno bawełnianą, niebarwioną nicią. Można też do spięcia tuszki użyć wykałaczek, ale wtedy większe jest ryzyko, że farsz wypłynie.
- Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego, dolewamy szklankę bulionu, wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Później temperaturę zmniejszamy do 180 stopni. Czas pieczenia może być różny – przyjmujemy godzinę na każdy kilogram kurczaka. Co jakiś czas podlewamy wyciekającym sosem, żeby powstała chrupiąca skórka.