Faszerowane udka kurczaka z pieczarkami i serem. Francuski przepis na wykwintny obiad

udka faszerowane
Autor: Shutterstock Faszerowane udka kurczaka z pieczarkami i serem to pyszne i efektowne danie na każdą okazję
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Faszerowane udka kurczaka z pieczarkami i serem to danie kuchni francuskiej. Jest pełne smaku i aromatu. Zachwyci niejedno podniebienie, a każdy kto spróbuje tej wyjątkowej potrawy, będzie prosił o dokładkę. Sprawdźcie przepis na soczyste udka kurczaka nadziane pieczarkami i serem.

Przepis na faszerowane udka kurczaka z pieczarkami i serem

  • Przepis na to francuskie danie nie jest skomplikowany. Jednak aby wszystko się udało, trzeba postępować według niego krok po kroku.
  • Przyrządzenie faszerowanego kurczaka zajmuje około godziny. Ci, którzy będą robić udka pierwszy raz, powinni zarezerwować sobie nieco więcej czasu.
  • Na liście składników znajdują się łatwo dostępne produkty. Ser Comté jest dostępny w prawie wszystkich sklepach najpopularniejszych sieci handlowych w Polsce.
  • W tym przepisie używa się świeżego tymianku i natki pietruszki, ale można je zastąpić wersją suszoną.
  • Kremowy serek powinien mieć temperaturę pokojową. Dzięki temu będzie łatwiej połączyć go z serem Comté i ziołami.
  • Osoby, które lubią eksperymentować, zamiast pieczarek mogą przygotować farsz z innymi grzybami. Mogą to być kurki, boczniaki czy podgrzybki. Sprawdzą się też grzyby suszone, ale te trzeba wcześniej namoczyć.

Z czym podawać faszerowane udka kurczaka z pieczarkami i serem?

Udka nadziane grzybami i serem wyglądają przepysznie, mięso jest soczyste, a skórka chrupiąca. To danie uniwersalne i efektowne. Można serwować je same lub z dodatkami, które sprawią, że obiad będzie kompletny. Świetnie smakują z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi. Sprawdzi się też drobna kasza i ryż. Doskonale łączą się z warzywami na ciepło. Warto też podać surówkę z porów, z kapusty kiszonej lub czerwonej.

SKŁADNIKI

  • 6 udek kurczaka z kością i skórą (udo i noga razem)
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 200 g pieczarek
  • 75 g kremowego serka w temperaturze pokojowej
  • 75 g startego sera Comté
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanych listków świeżego tymianku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni roztopić 1 łyżkę masła i rozgrzać z 1 łyżką oliwy z oliwek. Dodać posiekane pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć około 10 minut, aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Dostawić do ostygnięcia.
  • Do miseczki wsypać starty ser Comté, serek śmietankowy, natkę pietruszki i tymianek. Dodać do pieczarek i wymieszać.
  • Udka kurczaka ułożyć skórą do dołu. Wyczuć kość udową, a następnie ostrym nożem ostrożnie przeciąć mięso po obu stronach kości. Czubkiem noża naciąć wokół kości i wyskrobać mięso, pozostawiając kość jak najczystszą. Przekręcić kość w miejscu połączenia z podudziami i za pomocą nożyczek lub noża i wyciąć kość udową, pozostawiając kość podudzia na miejscu.
  • Wgłębienie po kości wypełnić około 1/6 farszu pieczarkowego i spiąć wykałaczką. Udka posmarować pozostałą oliwą z oliwek i doprawić solą i pieprzem.
  • Na patelni roztopić pozostałe masło i zrumienić na nim udka kurczaka. Następnie przełożyć do formy do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
  • Na patelnię, na której smażył się kurczak, wlać bulion warzywny. Zagotować i za pomocą łopatki zeskrobać to, co zostało na dnie patelni. Gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje.
  • Upieczone udka kurczaka wyjąć z piekarnika, usunąć wykałaczki i podawać na gorąco z dodatkiem sosu, ziemniakami i gotowanymi warzywami.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej