Faszerowane udka kurczaka z pieczarkami i serem. Francuski przepis na wykwintny obiad
2023-03-15
łatwy
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Faszerowane udka kurczaka z pieczarkami i serem to danie kuchni francuskiej. Jest pełne smaku i aromatu. Zachwyci niejedno podniebienie, a każdy kto spróbuje tej wyjątkowej potrawy, będzie prosił o dokładkę. Sprawdźcie przepis na soczyste udka kurczaka nadziane pieczarkami i serem.
Przepis na faszerowane udka kurczaka z pieczarkami i serem
- Przepis na to francuskie danie nie jest skomplikowany. Jednak aby wszystko się udało, trzeba postępować według niego krok po kroku.
- Przyrządzenie faszerowanego kurczaka zajmuje około godziny. Ci, którzy będą robić udka pierwszy raz, powinni zarezerwować sobie nieco więcej czasu.
- Na liście składników znajdują się łatwo dostępne produkty. Ser Comté jest dostępny w prawie wszystkich sklepach najpopularniejszych sieci handlowych w Polsce.
- W tym przepisie używa się świeżego tymianku i natki pietruszki, ale można je zastąpić wersją suszoną.
- Kremowy serek powinien mieć temperaturę pokojową. Dzięki temu będzie łatwiej połączyć go z serem Comté i ziołami.
- Osoby, które lubią eksperymentować, zamiast pieczarek mogą przygotować farsz z innymi grzybami. Mogą to być kurki, boczniaki czy podgrzybki. Sprawdzą się też grzyby suszone, ale te trzeba wcześniej namoczyć.
Z czym podawać faszerowane udka kurczaka z pieczarkami i serem?
Udka nadziane grzybami i serem wyglądają przepysznie, mięso jest soczyste, a skórka chrupiąca. To danie uniwersalne i efektowne. Można serwować je same lub z dodatkami, które sprawią, że obiad będzie kompletny. Świetnie smakują z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi. Sprawdzi się też drobna kasza i ryż. Doskonale łączą się z warzywami na ciepło. Warto też podać surówkę z porów, z kapusty kiszonej lub czerwonej.
SKŁADNIKI
- 6 udek kurczaka z kością i skórą (udo i noga razem)
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 200 g pieczarek
- 75 g kremowego serka w temperaturze pokojowej
- 75 g startego sera Comté
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka posiekanych listków świeżego tymianku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni roztopić 1 łyżkę masła i rozgrzać z 1 łyżką oliwy z oliwek. Dodać posiekane pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć około 10 minut, aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Dostawić do ostygnięcia.
- Do miseczki wsypać starty ser Comté, serek śmietankowy, natkę pietruszki i tymianek. Dodać do pieczarek i wymieszać.
- Udka kurczaka ułożyć skórą do dołu. Wyczuć kość udową, a następnie ostrym nożem ostrożnie przeciąć mięso po obu stronach kości. Czubkiem noża naciąć wokół kości i wyskrobać mięso, pozostawiając kość jak najczystszą. Przekręcić kość w miejscu połączenia z podudziami i za pomocą nożyczek lub noża i wyciąć kość udową, pozostawiając kość podudzia na miejscu.
- Wgłębienie po kości wypełnić około 1/6 farszu pieczarkowego i spiąć wykałaczką. Udka posmarować pozostałą oliwą z oliwek i doprawić solą i pieprzem.
- Na patelni roztopić pozostałe masło i zrumienić na nim udka kurczaka. Następnie przełożyć do formy do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
- Na patelnię, na której smażył się kurczak, wlać bulion warzywny. Zagotować i za pomocą łopatki zeskrobać to, co zostało na dnie patelni. Gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje.
- Upieczone udka kurczaka wyjąć z piekarnika, usunąć wykałaczki i podawać na gorąco z dodatkiem sosu, ziemniakami i gotowanymi warzywami.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne