Jarzynka na ciepło do obiadu: TOP 12 najlepszych przepisów

2021-11-06 8:30

Jarzynka na ciepło, warzywny dodatek do obiadu, idealnie uzupełnia danie główne. Zasmażane buraczki, marchewka z groszkiem, duszona kapusta, smażone grzyby - wybór jest ogromny. Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy 12 sprawdzonych przepisów na ulubione dodatki do obiadu. Oto jarzynka na ciepło, którą uwielbiamy!

Jarzynka na ciepło do obiadu: TOP 12 najlepszych przepisów
Autor: Shutterstock.com Duszona marchewka z groszkiem to jedna z najpopularniejszych jarzynek na ciepło do obiadu

Spis treści

  1. Jak gotować jarzynkę do obiadu?
  2. Jak piec warzywa na dodatek do obiadu?
  3. Zobacz GALERIĘ 12 PRZEPISÓW na JARZYNKĘ DO OBIADU

Ciepłe dodatki do obiadu są mile widziane w chłodniejszej porze. Wybór mamy przeogromny. Praktycznie każde warzywo można podać na ciepło. Ba! Nasz układ pokarmowy wręcz oczekuje takich rozkoszy. Lepiej trawi ugotowane warzywa, szczególnie korzeniowe. Zatem marchew, buraki i kapusta idą pod nóż, by po chwili dusić się lub smażyć dla naszego zdrowia i przyjemności. 

Jak gotować jarzynkę do obiadu?

Gotowanie warzyw ma kilka zasad, które warto przestrzegać. Obrane i pokrojone warzywa zawsze gotujemy w jak najmniejszej ilości wrzącej wody. Solimy je na końcu, aby w trakcie gotowania nie wypłukiwać składników odżywczych. Podczas gotowania warzyw warto dodać trochę tłuszczu oraz kwasu. W tłuszczu rozpuszczają się witaminy z grupby B. Kwas jest niezbędny, aby przyswoiła się witamina C i D3. Zasmażanie ma więc sens zdrowotny. Ważne, żeby nie przesadzać z ilością tłuszczu i mąki. Ale to już chyba wiecie.

Jak piec warzywa na dodatek do obiadu?

Pieczone warzywa zachowują więcej smaku i składników odżywczych. Podczas pieczenia odparowuje woda z kawałków jarzyn, a cały smak pozostaje w środku. Pieczone warzywa są także jędrniejsze. Po prostu przepyszne! Warzywa korzeniowe, takie jak marchew, czy burak przed pieczeniem myjemy i cienko obieramy. Kapustę kroimy na plastry lub na cząstki. Jarzyny przeznaczone do pieczenia skrapiamy olejem roślinnym. Przyprawiamy. Ale nie solimy. Sól spowoduje uwolnienie wody z warzyw, a tego nie chcemy. Pieczone warzywa solimy dopiero przed podaniem. Upieczone warzywa, jeszcze gorące przyprawiamy sokiem z cytryny, musztardą lub chrzanem. I od razu podajemy! 

Zobacz GALERIĘ 12 PRZEPISÓW na JARZYNKĘ DO OBIADU

Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?