Jarzynka na ciepło do obiadu: TOP 12 najlepszych przepisów
Jarzynka na ciepło, warzywny dodatek do obiadu, idealnie uzupełnia danie główne. Zasmażane buraczki, marchewka z groszkiem, duszona kapusta, smażone grzyby - wybór jest ogromny. Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy 12 sprawdzonych przepisów na ulubione dodatki do obiadu. Oto jarzynka na ciepło, którą uwielbiamy!
Spis treści
- Jak gotować jarzynkę do obiadu?
- Jak piec warzywa na dodatek do obiadu?
- Zobacz GALERIĘ 12 PRZEPISÓW na JARZYNKĘ DO OBIADU
Ciepłe dodatki do obiadu są mile widziane w chłodniejszej porze. Wybór mamy przeogromny. Praktycznie każde warzywo można podać na ciepło. Ba! Nasz układ pokarmowy wręcz oczekuje takich rozkoszy. Lepiej trawi ugotowane warzywa, szczególnie korzeniowe. Zatem marchew, buraki i kapusta idą pod nóż, by po chwili dusić się lub smażyć dla naszego zdrowia i przyjemności.
Jak gotować jarzynkę do obiadu?
Gotowanie warzyw ma kilka zasad, które warto przestrzegać. Obrane i pokrojone warzywa zawsze gotujemy w jak najmniejszej ilości wrzącej wody. Solimy je na końcu, aby w trakcie gotowania nie wypłukiwać składników odżywczych. Podczas gotowania warzyw warto dodać trochę tłuszczu oraz kwasu. W tłuszczu rozpuszczają się witaminy z grupby B. Kwas jest niezbędny, aby przyswoiła się witamina C i D3. Zasmażanie ma więc sens zdrowotny. Ważne, żeby nie przesadzać z ilością tłuszczu i mąki. Ale to już chyba wiecie.
Jak piec warzywa na dodatek do obiadu?
Pieczone warzywa zachowują więcej smaku i składników odżywczych. Podczas pieczenia odparowuje woda z kawałków jarzyn, a cały smak pozostaje w środku. Pieczone warzywa są także jędrniejsze. Po prostu przepyszne! Warzywa korzeniowe, takie jak marchew, czy burak przed pieczeniem myjemy i cienko obieramy. Kapustę kroimy na plastry lub na cząstki. Jarzyny przeznaczone do pieczenia skrapiamy olejem roślinnym. Przyprawiamy. Ale nie solimy. Sól spowoduje uwolnienie wody z warzyw, a tego nie chcemy. Pieczone warzywa solimy dopiero przed podaniem. Upieczone warzywa, jeszcze gorące przyprawiamy sokiem z cytryny, musztardą lub chrzanem. I od razu podajemy!